Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

På speeddejt med framtiden

Ge mig åtta minuter och jag ska presentera en företagsidé som gör dig villig att satsa både pengar och tid på mig.
Med den utgångspunkten träffade 36 nyföretagare på fredagseftermiddagen ett gäng rutinerade investerare på Malmömässan.

Arrangemanget går under namnet "speed date för entreprenörer" eller Maxa Malmö och är en del av projektet Tillväxt Malmös satsning på att få fram nya företag och fler jobb i kommunen. Hamnar alla pusselbitar på plats kan mötena mellan nyföretagare och investerare leda till fruktbara samarbeten.
– Det här gick ju riktigt bra. En av investerarna var direkt villig att träffa oss för fortsatta diskussioner, säger Annika Rickard från företaget 4yourkids.
Tillsammans med kollegan Marie Kniest hoppas hon kunna skapa södra Sveriges första privata förskolekedja.
De lyckas snabbt väcka nyfikenheten hos investeraren Staffan Andersson. Den främsta utgångspunkten är den stora bristen på förskoleplatser i Malmö, men de ser också möjligheter att i förlängningen låta verksamheten växa till andra delar av Skåne.
Både Annika Rickard och Marie Kniest har många års erfarenhet av arbete med barn och unga. Men de behöver hjälp från investerare för att få fram startkapital.
– Det handlar inte bara om kapital, utan också om att få stöd i entreprenörskapet eftersom vi är ganska nya som företagare, säger Marie Kniest.
Staffan Andersson är knuten till tunga och erfarna investerare som Dan Olofsson och Alf Tönnesson. Just den typen av partners som företagarna bakom 4yourkids hoppas få kontakt med.
Han ställer några kritiska frågor kring de ekonomiska ramarna för satsningen, men verkar nöjd med de svar han får. Mest frågande är han inför hur väl initiativet till en stor privat förskoleaktör skulle tas emot politiskt i Malmö eller på andra orter.
– Men det här låter jättespännande. Jag ska genast ta kontakt med Alf Tönnesson och låta honom ta del av idéerna, säger Staffan Andersson.
Entreprenörerna som på fredagen fick chansen att möta investerarna är handplockade ur en betydligt större grupp företag som ansökt om att få delta vid den exklusiva dejten. Alla deltagande bolag fick chansen att träffa tre olika investerare.
– Jag tycker det här är en väldigt bra idé, även om åtta minuter är en kort tid för att presentera en affärsidé. I mitt fall handlar det mycket om att titta på företag som sysslar med mat på olika vis, säger Spiros Mylonopoulos, investerare och grundare av familjeföretaget Bergendahls.
Förhoppningen från Tillväxt Malmö är att arrangemanget ska leda fram till åtminstone tio fördjupade kontakter mellan entreprenörer och investerare.
– Svenska entreprenörer behöver bli bättre på att snabbt och koncentrerat kunna berätta vad de vill. Det här är ett utmärkt sätt att lära sig på, säger Mårten Öbrink, vd på Malmöinkubatorn Minc.
Gå till toppen