Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Svalt intresse för serbiskt val

På söndag är det val i Serbien.

Det är en försiktig vår i Belgrad och träden börjar prydas av rosa och vita knoppar. Annars går staden i färgerna rött, vitt och blått på otaliga valaffischer, reklamtavlor och klistermärken. Men hemma hos Sanja och Vladimir Cvejanovic är valfebern obefintlig.
– Nu har i princip alla partier haft makten någon gång, och misslyckats. Det finns inget alternativ för mig, säger Sanja Cvejanovic.
Sanja Cvejanovic är för närvarande föräldraledig och hemma med bebisen Iskra på dagarna. Men trots att tv:n ofta står på följer hon inte valkampanjen och varken hon eller Vladimir Cvejanovic tror att de kommer att rösta på söndag.
Valdeltagandet väntas bli ganska lågt. En av orsakerna är att valutgången känns given, med väntad seger för den sittande regeringen.
Valkampanjerna fokuserar på ekonomi och på att bekämpa korruptionen, men det är mer floskler än konkreta förslag, tycker Vladimir Cvejanovic.
– Om du bor i ett land där politikerna inte får saker gjorda, då får du se till att göra dem själv. Men vad du inte kan fixa själv är ju till exempel hälsovård och utbildningssystemet. Men det pratar ingen om, säger han.
Det var det största regeringspartiet, Serbiska Progressiva Partiet, SNS, som i januari tog initiativ till att nyval skulle utlysas, två år innan mandatperioden gått ut. Partiet, och framförallt deras ledare Aleksandar Vucic, ligger mycket bra till i väljarundersökningarna – partiet har nästan fördubblat sitt stöd jämfört med valresultatet 2012 – och med extravalet säger sig partiet vilja få bekräftat att de har stöd för sitt reformarbete. Under sin tid i regeringsställning, i koalition med Serbiens Socialistparti, SPS, har de skrivit under ett historiskt avtal med Kosovo och startat medlemsförhandlingar med EU. Kritiker menar dock att deras ekonomiska politik är alltför kortsiktig och att korruptionsbekämpningen mest är spel för gallerierna.
På ett elskåp nära Vladimir och Sanja Cvejanovics hus erbjuder Serbiska Progressiva Partiet gratis hälsoundersökningar. Den fosterländska rörelsen 1389 som för första gången ställer upp i valet vill ha ”Patriotism i parlamentet”.
Serbiska Radikala Partiet, det nationalistiska partiet som SNS är en utbrytarfraktion från, tågade genom staden i söndags och skanderade sitt stöd till Ryssland samt sa att Aleksandar Vucic, SNS partiledare, är en förrädare, med anledning av Kosovo-avtalet.
Oppositionen är splittrad. Den består dels av de nationalistiska partierna på högermarginalen – som saknar reellt inflytande – dels av det Demokratiska Partiet, DS, som lett landet sedan Slobodan Milosevic avsattes. DS har inte klarat de två åren i opposition särskilt bra. Partiet har försvagats av interna stridigheter och dess främsta profil, förre presidenten Boris Tadic, lämnade nyligen DS och bildade det Nya Demokratiska Partiet, NDS.
I mätningar ser det ut som att DS och NDS tillsammans kan få runt 15 procent av rösterna, ett rekordlågt resultat.
Familjen Cvejanovic är privilegierad på flera sätt. Sanja Cvejanovic är fast anställd som grafisk designer på ett fotomagasin, och får 100 procent av sin lön under den 12 månader långa föräldraledigheten. Ersättningen i landet motsvarar annars 80 procent av lönen, men Belgrads kommun lägger till de sista 20 procenten, för att stimulera barnafödande i ett land med en negativ befolkningsutveckling.
Vladimir Cvejanovic har et eget företag i databranschen och gör konsultuppdrag åt ett brittiskt bolag. Dessutom har båda dubbla medborgarskap; Sanja Cvejanovic genom släktskap i nya EU-landet Kroatien och Vladimir Cvejanovic i Storbritannien eftersom hans familj flydde dit på nittiotalet.
Så det är ett ständigt ett alternativ för dem att lämna Serbien. Om inte förr så när bebisen Iskra kommit upp i skolåldern. Föräldrarna tycker inte om den påverkan serbisk-ortodoxa kyrkan har i skolan, och de värderingar som är dominanta där.
Värdefrågor tar ingen större plats i valdebatten, men för många unga storstadsbor är det otänkbart att rösta på SNS eller SPS på grund av den roll de spelade under kriget på nittiotalet. När nu också oppositionen förbrukat sitt förtroende lutar många åt att avstå helt, eller rösta blankt.
Vladimir Cvejanovic säger att han för första gången i sitt liv inte känner sig skyldig att rösta.
– Jag tycker inte att den demokratiska processen här är sådan att jag har ett moraliskt ansvar att rösta. Kanske är det mer moraliskt att låta bli, säger han.

SNS

Serbiska Progressiva Partiet, fick 24 procent av rösterna 2012. Tror sig få dubbelt så många röster i år och därmed få stöd för sitt reformarbete.

SPS

Serbiens Socialistparti, fick 14,5 procent av rösterna 2012. Har varit i koalitionsregering med SNS de senaste två åren.

DS

Demokratiska Partiet, landade på 22 procent av rösterna 2012.

NDS

Nya Demokratiska Partiet, nystartat parti av Boris Tadic, som brutit sig ut från DS. Tillsammans tros de båda partierna få 15 procent av årets röster.
Gå till toppen