Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En ny saison är på gång

Nu är det saison på allvar: när Systembolaget sjunger in våren, med tio öl som ska finnas på hyllorna fram till september, finns en svensk saison i sortimentet.
Bland övriga vårnyheter finns en trio pub-inventarier – American Dream, Avenyn Ale, 5 AM Saint – som är så ofta sedda att jag trodde de redan stod på Systemets hyllor. Men också några verkliga nyheter.

Den läskande, men ändå utmanande öltyp som kallas saison är sedan ett par tre år ett av de piggaste inslagen vid snart sagt varje ölfestival och hos varje modig bryggare. Typen har sitt ursprung på gårdarna i södra Belgien, där ölet traditionellt sett bryggdes på vintern och lagrades fram till sommaren då det skulle släcka törsten hos de inhyrda lantarbetarna.
Saison är svår att kategorisera, men tenderar att vara jästpräglad och jordig, ofta pepparkryddig, överlag torr, ibland fruktig och oftast kraftigt mousserande. En snäll och sötare saison påminner om weissbier, men de brukar vara tuffare – antingen i humlekryddningen eller i jästen. Det har blivit modernt att jäsa med brettanomyces, den jästsvamp som ger en förnimmelse av stall.
Svenska framkantsbryggerier som Eskilstuna ölkultur, Ångö i Kalmar och framför allt Brekeriet i Staffanstorp har gjort svensk saison, men nu har vi en saison från det större bryggeriet Slottskällan. Och den har nått Systemets ordinarie sortiment.
Som jämförelse parallellprovade jag den med två import-saison från mars månads ”Små partier”-sortiment, bägge amerikanska:
Jag fann den svaga och tunna Saison Diego, från Green Flash Brewing Co (4,2 %), kryddad med guineapeppar och ingefära, överkryddad och misslyckad; kryddigheten har inget att bottna i.
Arctic Saison, från Grassroots Brewing i Alaska, hade lagrats på ekfat och tillsatts brettanomyces, och var spännande på riktigt. Degig och torr saison, med inslag av citronpulver, jordkällare och nyhuggen ved – och med balanserande beska. Inget för alla, dock.
Slottskällans grumligt gula saison är lättare att ta till sig. Doft av ost, citrus, vitpeppar och kummin. Kryddig och jordig smak, där muskot och apelsinjuice tillkommer. Inte så fräsch, trots allt. Men för den som inte ids beställa ett kolli av Saison Dupont funkar den.
Betyg: 4
Pale Ale Citra (De Molen), 4,7 %, 20,90 kr/33 cl.
Ale. Lätt grumlig och humleorienterad ale, med massor av frukt – främst i doften, som utklassar smaken. Vindruvor, mango, apelsin. Samt gräddkola och tallbarr. Lite tunn kropp.
Betyg: 4
American Dream (Mikkeller), 4,6 %, 19,90 kr/33 cl.
Lager. Torr, rejält humlad lager. Apelsinskal, grape, timjan. Bitter eftersmak.
Betyg: 4
5 AM Saint (Brewdog), 5,0 %, 20,10/33 cl cl.
Ale. Rödbrun ale med amerikansk humleprofil – Chinook slår igenom. Blommig doft med inslag av röda bär. Torr choklad och pomerans i smaken. Skogsörtig efterbeska.
Betyg: 4
Nebuchadnezzar (Omnipollo), 8,5 %, 29,90 kr/33 cl.
IPA. Kejsarens nya kläder? Eller ett av världens underverk? Äh, det är gott. Men så märklig är inte denna haussade ”imperial IPA”. Otypiskt jästig doft, som av blommig parfym, jämte sirap, apelsiner, cocktailkörsbär och godis-sockerbitar. Grape och bitter choklad i munnen. Härlig efterbeska.
Betyg: 3
S:t Eriks Organic Ale, 4,7 %, 18,90 kr/33 cl.
Ale. Rödbrun maltig ale med engelsk accent. Fudge, hårt rostat knäckebröd, fikon.
Betyg: 3
Dugges Mörk lager, 5,8 %, 16,70 kr/33 cl.
Lager. Rödbrun lager av tjeckisk typ – men lite för stark för typen. Blockchoklad, snabbkaffe, kastanjer.
Betyg: 3
S:t Eriks Centennial, 5,9 %, 19,90/33 cl.
Pale ale. Fyllig American pale ale. Nektariner, honung, farinsocker aprikosmarmelad på brödskorpa.
Betyg: 3
Almighty (Södra Maltfabriken), 4,3 %, 20,10 kr/33 cl.
Pale ale. Grumlig American pale ale. Mango, citronfromage. Lite mineralvattnig.
Betyg: 2
Dugges Avenyn Ale, 5,0 %, 19,90 kr/33 cl.
Ale. Lejongul, tunn ale av amerikanskt standardsnitt: aprikosmarmelad, ananas karamell, grankåda.
Gå till toppen