Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
EU

Och nu: rösta också mot extremisterna

Fler och fler och fler, tåget tycktes aldrig ta slut. Dans, sång, banderoller och slagord. ”Yalla, yalla, Sverige åt alla”, ”Stoppa rasismen  – nu!”
Söndagens manifestation mot rasism, fascism och nazism i Malmö samlade enligt polisen nästan 10 000 människor.
Massivt. Överväldigande. Fantastiskt.
Bryr sig rasisterna, fascisterna, nazisterna? Låt oss säga att frågan är retorisk.
En stor samling, en bild en av enad front är viktig, ändå.
Men nu då?
Nu måste denna breda front fortsätta att vara enad och tydlig. Interna strider gagnar bara det som ska väck: nazism, fascism, rasism.
Och så steg två:
Den 25 maj är det val till EU-parlamentet.
Nej, sluta inte läsa nu. Det spelar faktiskt ingen roll om du inte gillar EU, om du en gång röstade nej eller hade gjort det ifall du hade haft rösträtt då. EU finns och spelar en viktig roll i vår vardag och parlamentet är det enda direktvalda organet i unionen.
Du kanske inte bryr dig – men det gör extremhögern.
Sverigedemokraterna lägger en tredjedel av sin valbudget på Europaparlamentsvalet; 15 gånger så mycket som förra valet och 5 miljoner mer än Moderaterna, enligt Dagens Nyheter.
I land efter land storsatsar extremhögern på detta val och risken är att den – oavsett hur de olika partierna fördelar sig som partigrupper – får stort inflytande. Inte minst för att så många antifascister viftar bort EU som ett högerprojekt och därför inte röstar.
Tänk om. Tänk till. Se till att hålla de högerextrema borta från Europas maktcentrum.
Och efter maj kommer – i praktiken – september med val till kommun, region och riksdag. Rösta. Hjälp den parlamentariska demokratin  visa sina muskler.
Att varje röst mot högerextremister och populister här är värdefull är så självklart att det inte behöver sägas.
Gå till toppen