Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Han bar skylten ”Vanligt folk mot nazism” på demonstrationen i Malmö

Ola Dellson, en av söndagens 10 000 demonstranter, markerade med det egna budskapet ”Vanligt folk mot nazism”. Vilka är egentligen "vanligt folk"?

Bild: Lars Dareberg
– Jag har ingen riktig definition på det. Jag tänkte nog på mig själv och alla andra människor som inte har en särskild politisk tillhörighet och gjorde en skylt som jag tyckte passade till den ”gruppering” vi tillhör, nämligen ”alla”. I rapporteringen om Kärrtorp såg man prov på alla möjliga obskyra plakat från olika organisationer och inriktningar. Jag tänkte att den här frågan är för stor och viktig för att bara tillhöra dem som är unga eller redan organiserade. Frågan är mycket större än en politisk tillhörighet.
Varför var det viktigt för dig att delta i demonstrationen?
– Jag märker en förändring i samhället som skrämmer mig. Allt politiskt våld, eller hot om våld, gör mig illamående. Jag hade aldrig demonstrerat förut, men när jag fick veta att det skulle ordnas en manifestation mot nazism ville jag vara med. Jag är bara en liten kugge i samhällsmaskineriet. Men jag ville visa åt vilket håll jag vill snurra.
Hur kändes det att vara en av tiotusen?
– Det var … mäktigt. Många människor som rör sig tillsammans, det blir mycket energi, en stark kraft. Det kändes bra att vara en del av den kraften och visa vad jag tycker. Och det var skönt att det var så lugnt.
Vilka reaktioner fick du på ditt budskap?
– Jag tror att jag satte fingret på hur många människor tycker och känner inför det som händer i samhället. Jag fick mycket positiv feedback av folk som tyckte att mitt budskap var bra och att jag hade satt ord på deras egna känslor.
Har du skylten kvar så att du kan använda den igen?
– Jag skulle önska att jag slipper det. Men behövs det, så finns den kvar.
Gå till toppen