Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hennes berättarglädje har hållit i sig genom livet

Hon kom som rekordung till Rapport år 2000. I dag sitter ankarrollen som en smäck för Katarina Sandström – och kanske var hon bättre förberedd än de flesta
– Min mamma brukar säga att jag har rapporterat i hela mitt liv.

Katarina Sandström är en populär nyhetsuppläsare och har fått erbjudanden från utländska tv-bolag, men än så länge trivs hon bra på Rapport.Bild: Robin Haldert/TT
Katarina Sandström växte upp med föräldrar och syskon i en röd Västerbottensgård i Tavelsjö utanför Umeå. Det var en trygg familj där föreningslivet och gudstron var viktiga inslag, och samhällsengagemanget var starkt. Där hemma i köket brukade hon stå som sjuåring och med inlevelse berätta om skoldagens händelser.
– Numera är ju publiken mycket större, men min berättarglädje har alltid varit stark. Det draget har funnits länge.
Man diskuterade mycket i familjen, och nyhetsintresset märktes tidigt hos Katarina Sandström, som var 15 år när hon bandade Rapports årskrönika första gången. Då kunde hon förstås inte ana att hon själv skulle jobba med programmet tio år senare, men att hon valde journalistiken var kanske ingen högoddsare.
Hon började som reporter på Västerbottens Folkblad, fortsatte till Sveriges Radio Västerbotten och blev sedan nyhetspresentatör på Ekot, innan hon gick vidare till tv och den nystartade kanalen SVT24.
Därifrån handplockades hon till Rapportredaktionen som nyhetsankare 25 år gammal, vilket var ovanligt ungt i sammanhanget.
Året var 2000, nyhetssändningarna var få och den mest sedda, Rapport 19.30, brukade presenteras av Claes Elfsberg och Ulla-Karin Lindquist. Katarina Sandström minns sin första i september 2000 som om det var i går.
– Det var ovanligt att det var ett annat ansikte i rutan på den tiden, så kvällstidningarna ringde och jag fick blommor av vd:n, säger hon och skrattar.
– Jag förstod nog ganska tidigt att det var viktigt att hålla en tydlig skiljelinje mellan den offentliga och den privata rollen. Det är jag väldigt glad över, för om man inte redan från början har hållit på den personliga integriteten så tror jag att det blir svårt att ta ett kliv tillbaka.
Uppmärksamheten har hållit i sig runt den vackra, seriösa journalisten med den djupa altrösten.
Hon har vunnit priser som bästa nyhetsankare och har med jämna mellanrum fått erbjudanden om uppdrag på utländska tv-bolag. Det senare bekräftar hon utan att avslöja detaljer.
Hon konstaterar bara att hon fortfarande trivs bra på Rapport och att det redaktionella lagarbetet, där ankaret är den sista länken, är svårslaget. Efter många år i tv-huset har hon också fått den grundtrygghet som kommer med många år i yrket.
– Jag har varit med i svåra nyhetslägen och situationer yrkesmässigt, och hittat ett förhållningssätt som fungerar bra. Jag har vågat anta utmaningar.
Resor, matlagning, en löprunda eller lite fotboll med dottern är sådant som ger kraft och nya tankar i vardagen.
Hon har blivit bättre på att leva i nuet sedan hon blev mamma, ”barn är bra på det”, som hon säger.
Vad skulle du ge för råd till dig själv som 20-åring?
– Att vara lite mer tillåtande. Mana mig själv att ta det lite lugnare och sänka kraven lite. ”Det räcker – good enough”, ungefär så.

40Katarina Sandström

Gör: Nyhetsankare på Rapport sedan 2000.
Bor: Villa i Stockholm.
Familj: Gift med Tommy, dottern Alicia, snart 5 år.
Aktuell: Fyller 40 år på torsdag, den 20 mars.
Firar: ”Med familjen på en solig och varm strand och sedan en stor sommarfest med vännerna.”
Om att fylla 40: ”Hittills känns det faktiskt bara skönt att bli äldre. Jag var så ung när jag började, bland de yngsta på redaktionen. Nu har jag varit i tv-huset i 15 år och det har gett mig mycket erfarenhet och trygghet i yrket. Det känns bra!”
Starkaste nyhetsminnet: ”Det måste vara 11 september 2001. Jag satt i studion då och det var så otroligt omvälvande.”
Gör mig glad: Min dotter.
Bästa hemmasysslan: Yoga.
Gå till toppen