Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö markerade med massiv manifestation

Det blev en mäktig styrkedemonstration mot nazism när uppåt 10 000 människor tågade genom Malmö.
– Vi är alla antifascister, skanderade maskerade AFA-aktivister.

Möllevångstorget räckte inte till när alla strömmade till för att delta. En halvtimme efter utsatt tid, klockan 14.30, korsade tätklungan Bergsgatan under parollen ”Kämpa Malmö”.
Vid Triangeln ljöd flera knallskott, bengaler brann i rött och rökfacklor spred stora rökmoln.
Utan våldsamheter var de första demonstranterna tillbaka på Möllevångstorget efter att ha rundat Gustav Adolfs torg när nästan två timmar gått.
Då hade vägar spärrats av och en buss fastnat i människomassorna.
Ett massivt deltagande av alldeles vanliga Malmöbor i alla åldrar med barn och hundar gick i tåget mellan politiska fraktioner på vänsterkanten, feminister i olika grupperingar och MFF-family.
Demonstrationen är den största i Malmö på decennier. Skånepolisens informatör Ewa-Gun Westford minns ingen mer omfattande under de 41 år hon arbetat inom polisen.
– Det är en seger för oss alla, sa hon om att allt gick lugnt till, helt utan incidenter.
Stort, sa många efteråt om att delta i floden av människor som rörde sig genom stan.
– Det här är otroligt viktigt. Om inte Malmö reagerar när mångfalden hotas, vem ska då agera? Det här ger lite hoppet tillbaka, sa Lucia Prieto, när hon åt varm vegansk korv grillad av Vänsterpartiet efter den långa marschen.
– Det var en fantastisk stämning. Det här var över förväntan. Väldigt skönt att det blev så stor uppslutning med folk som går ut för att de inte tolererar fascism och nazism på våra gator, sa kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) som också gick med i tåget.
Fler svenska och danska politiker syntes, liksom representanter för bland annat Röda Korset, Hotell- och restaurangfacket och Emmaus.
– Det är viktigt att visa att Malmö inte tolererar fascister och våld från högerextrema grupper på våra gator, sa Anne Ruponen, som tyckte det var bra att representera Svenska kyrkan och som var med på 8 mars-demonstrationen med sin 14-åriga dotter och hennes vänner.
Malmömusikern Mikael Wiehe gick tätt bakom AFA-demonstranterna och kallade dem ”goda människor”.
– Jag känner en frihet och en lätthet över att äntligen vara bland människor som agerar, sa han.
Astrid Vang Hansen och Morten Pilmark hade rest från Köpenhamn för att vara med.
– Jag deltog i en demonstration som ”Ta natten tillbaka”. Det hade kunnat hända mig. Jag har vänner som överfallits av nazistsympatisörer i Åhus. Det är viktigt att visa solidaritet, sa hon.
Johnny Runnerstam Taikon var på plats med sin man.
– För mig som zigenare betyder det jättemycket att stå upp mot nazismen, sa han.
Håkan och Christina Carlsson bar MFF-halsdukar och går på lagets alla matcher:
– Vi vill visa solidaritet med han som ligger på sjukhus, deklarerade de.
– Det känns väldigt bra att det är så enormt mycket folk, sa Björn Carlsson, som bar en fana för MFF-family.
En av många som tagit med sina barn var Sara Edman, som kom med Agnes, fyra år, och Vidar, ett år.
– Det är viktigt att visa att det inte är okej med nazism och extremism och att kämpa mot våld, homofobi och rasism. Det är bra att ta med barnen och förklara så mycket som möjligt om vad det innebär, sa hon.
Ingrid Jartung Wigh var en av flera av lördagens kippavandrare som dök upp på Möllevångstorget. Hon kom direkt från gudstjänsten i S:t Andreas kyrka där förra helgens händelser togs upp i förbönen.
– Jag är oroad av den ökande rasismen i hela Europa, sa hon.
Tomellen Ellen stod med en regnbågsflagga på Möllevångstorget, när de sista demonstranterna återvände till torget och den väntande musikfesten:
– Stärkande att vi var så många efter en förlamande vecka.

Fyra skadades

Natten mot den 9 mars stötte personer med kopplingar till Svenskarnas parti samman med personer från en feministisk demonstration. Fyra skadades.
Flera personer med kopplingar till nazistiska SVP är misstänkta för mordförsök. Två är häktade misstänkta för brottet.
En 25-årig man har varit nedsövd och vårdats med allvarliga skallskador. Han har nu vaknat och hans tillstånd är stabilt, enligt sjukhuset.
Gå till toppen