Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trauman kan trigga somliga

De flesta samlare drivs av lust och nyfikenhet. Men för en del människor går det överstyr. 150 000 svenskar kan lida av patologiskt samlande, menar psykolog Volen Ivanov.

Volen Ivanov.Bild: SLSO
Saker ligger huller om buller på köksbordet eller sängen. Till slut blir det svårt att använda hemmet utan att behöva flytta på prylar. Detta är, enligt Volen Ivanov, ett typiskt mönster för en patologisk samlare.
– Personen får en kick av att införskaffa föremål och upplever också en trygghet i själva ägandet. Svårigheten ligger i att organisera och fatta beslut om vad som ska slängas. Ofta är det dessutom en kombination av värdefulla och värdelösa ting, vilket gör att allt inte bara kan kastas i en container.
Bakom beteendet är troligen en blandning av genetisk läggning och yttre faktorer.
– En del patologiska samlare har andra samlare i släkten. Vissa har också upplevt något traumatiskt, som misshandel, inbrott eller förlust av nära anhörig, vilket triggat igång något som redan fanns i generna.
De senaste siffrorna, baserat på studier i London, säger att cirka 1,5 procent av befolkningen är patologiska samlare.
– Men mörkertalet är stort. Många isolerar sig och håller samlandet hemligt, även inför de närmsta vännerna. Ofta är det bostadsbolag och hyresvärdar som upptäcker situationen.
Sjukdomen har dock fått allt större uppmärksamhet och blir snart en officiell diagnos inom WHO:s diagnossystem. Volen Ivanov menar att detta sätter större press på vården att erbjuda behandlingar.
– Detta är ingen sjukdom som kan botas på några månader. Men studier har visat att kognitiv beteendeterapi hjälpt till viss del.
Som vän eller anhörig till en patologisk samlare bör man gå varsamt fram.
– Försök ge stöd och motivation. Tala om vinsterna med att tömma hemmet och inkludera personen i beslutsfattandet. Man ska definitivt inte börja rensa utan personens tillåtelse. Följden blir bara att sakerna så småningom kommer tillbaka.

Chatta med psykologen

Chatta med Volen Ivanov om patologiskt samlande, imorgon kl 10–11 på Sydsvenskan.se.
Gå till toppen