Fotboll

Lagardère Stadium Solutions tar över driften av Friends arena

Driften av Friends Arena, som har gått med 600 miljoner i förlust, är inte längre hanterbar för Fotbollförbundet och de andra ägarna. I dag blev det klart att Lagardère Stadium Solutions ta över driften.

Zlatan Ibrahimovic, övriga fotbollslandslaget, SM-final i bandy, melodifestivalfinal och Elton John till trots. Underskottet för Friends Arena i Solna skenar.Bild: Erik Mårtensson / TT (arkiv)
Alla förhandlingar kring hur ägandet av Friends Arena kommer att se ut och vem som tar ansvar för eventuella förluster är ännu inte färdiga.
– Det är ett arbete som pågår, sa Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson på en pressträff under tisdagsmorgonen.
Förändringen att någon annan tar över driften avslöjades av Aftonbladet.
Tanken är att Lagardère ska betala en garantihyra. Företagets representant vid pressträffen berättade att företaget driver mer än 20 idrottsarenor världen över, bland annat i Tyskland och Polen, och att man redan är involverade i flera svenska arrangemang som tennisturneringarna Swedish Open i Båstad och Stockholm Open, triathlontävlingen i Stockholm samt Nordea Masters i golf.
Lagardère är fullt övertygade om att arenan kommer att gå med vinst inom kort.
– Vi är inte de snälla killarna från Paris som kommer med en stor säck med pengar. Vi är övertygade om att arenan kommer att visa en betydande vinst inom det närmaste året, säger Lagardéres talesman på plats.
– Det kommer inte att bli några förluster. Vi kan marknaden.
Planen är att franska Lagardére, ett av världens största mediabolag, ska ta över fullt ansvar för verksamheten från och med den 1 januari 2015. 480 avtal som ska gås igenom dessförinnan. Ett av dem gäller AIK:s allsvenska fotbollslag.
– Vi har ingen intention att bryta upp avtal, säger Lagardères representant under pressträffen.
AIK:s ordförande Thomas Edselius till Expressen:
– Det är svårt att veta vad det innebär konkret, men spontant känns det som en bra förstärkning till Friends Arena med ett få in en aktör som är professionella att driva arenor.

Om Lagardère

Franska Lagardère är ett av världens största mediabolag med en omfattande förlagsverksamhet samt ägande av ett stort antal tidningar, tv- och radiokanaler. Koncernen är även världsledande inom detaljhandel på flygplatser och järnvägsstationer över hela världen.
2013 omsatte koncernen 7,2 miljarder euro, motsvarande cirka 64 miljarder kronor. Arena-verksamheten är placerad under dotterbolaget Lagardère Unlimited som i fjol utgjorde knappt 6 procent av koncernens totala omsättning.
De senaste två åren har Unlimited gått med förlust medan koncernen som helhet förra året gjorde en vinst före skatt och räntekostnader (EBIT) på motsvarande 3,3 miljarder kronor.
Gå till toppen