Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lugnet lade sig när prylarna blev färre

Hundra ägodelar räcker för Jens Lennartsson. Allt annat ska han göra sig av med. Förhoppningen är att bli avgiftad från prylsamhället.

”Mitt huvud är ständigt fullt av projekt, så när jag kommer hem vill jag gärna ha en vit vägg att stirra in i”, säger Jens Lennartsson, som gjort sig av med många av sina ägodelar och snart ska göra sig av med ännu fler.Bild: Julia Lindemalm
Jens Lennartssons enrumslägenhet är sparsamt möblerad. En säng, en soffa, en stor radioapparat, ett par fikusar på fönsterbrädet.
Snart blir de få prylarna ännu färre.
– Jag börjar med det tomma golvet. Lägger upp de kläder, väskor, kameraprylar och köksattiraljer jag behöver. Allt kommer att rymmas i en kameraväska, en tygväska och en axelremsväska i skinn. Sedan kommer jag att känna mig fri att sticka iväg när jag vill.
30-årige Jens Lennartsson är fotograf och reser mycket i jobbet. Funderingarna kring prylarna väcktes för ett par år sedan då han befann sig på Kuba.
– Jag satt på mitt rum med en liten ryggsäck. Hälften av packningen var kamerasaker och hälften var kläder. Det var allt jag hade och allt jag behövde. Och jag minns att jag mådde så bra, var lugn och avslappnad.
I tankarna skrev han en lista över vad han ville uppnå i livet. Den innehöll idel upplevelser, som att köra motorcykel genom Sydamerika, resa till Ryssland …
– Men inte en enda pryl fanns med. Där och då insåg jag att min lycka inte har ett dugg med prylar att göra. Jag behöver inte äga tio par skor och två par bilar för att må bra, utan umgås med människor, äta god mat, få skapa.
Hemkommen till Malmö började han rensa i lägenheten. Tre fjärdedelar av kläderna och en mängd andra överflödiga föremål lades i säckar och skänktes.
– För varje sopsäck med grejer som lämnades till återvinning, kände jag en lättnad. Det var så jäkla skönt.
Jens Lennartsson menar att varje litet föremål tar kraft från sin ägare.
– Man har ansvar för alla sina saker, också de som ligger undanstuvade nere i källaren. Även om man bara använder sin bil då och då, så tar det energi att fundera över parkering, besiktning, skatt och underhåll.
Genom att göra sig av med sakerna eliminerar man energitjuvarna, menar Jens Lennartsson. Han medger att det kanske kan uppfattas som extremt, att bara behålla hundra saker.
– Men jag betraktar det som en detox, en slags avgiftning. I vårt samhälle blir vi inpräntade att köpa saker utan att tänka. Sådan har jag också varit. När jag hade tråkigt eller mådde dåligt gick jag ner på stan och köpte en tröja för 800 spänn. Efter en stund hade jag lika tråkigt igen. För de pengarna hade jag i stället kunnat gå ut och äta tillsammans med trevligt umgänge.
Samtidigt kan den minimalistiska tillvaron leda till en del praktiska svårigheter. Att bjuda hem ett gäng vänner på middag kan vara lättare sagt än gjort om såväl köksstolar som tallrikar och bestick är utrensade.
– Men allt går att lösa. Man kan väl bjuda på pizza, serverad på tidningspapper …
– Och om jag efter en tid tycker att jag behöver fler saker så är det inga problem. Tanken är inte att tvingas leva som en munk, utan jag kan så småningom köpa det jag verkligen är i behov av.
Huvudpoängen är i stället insikten, att de flesta prylar faktiskt är umbärliga. Känslor och minnen ligger inte i fysiska föremål.
Men radioapparaten, då? En vacker pjäs från 1900-talets mitt som en gång tillhört Jens Lennartssons farfar?
– Jag kommer troligen att behålla den, för den fungerar. Men jag hade egentligen inte haft några problem att ge bort den. Farfar var jätteviktig för mig, det var han som gjorde att jag började fotografera.
– Men det spelar ingen roll om jag har några prylar efter honom – minnet av honom kommer ändå aldrig att försvinna.

Chatta med psykologen

Chatta med Volen Ivanov om patologiskt samlande och vad man kan göra åt det, idag kl 10–11 på Sydsvenskan.se.

Mer om samlande och minimalism på nätet

collectioseum.com. Samlande i allmänhet och Leif Oxenmyrs samlingar i synnerhet.
collra.com. Mötesplats för olika typer av samlare.
minimalisterna.se. Bloggen där en ung familj experimenterar med en minimalistisk livsstil.
bisonblog.se/crop100. Vill inspirera människor att göra sig av med hundra saker på ett år.

Vilket förhållande har du till prylar?

Mejla inpalivet@sydsvenskan.se

Gå till toppen