Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Vucic krossade motståndet i valet

Redan en dryg timme efter att vallokalerna stängt stod det klart att Serbiens progressiva parti, SNS, vunnit en jordskredsseger i det extrainsatta serbiska parlamentsvalet. 48,8 procent av rösterna är det största stöd ett enskilt parti fått sedan Milosevic-tiden. Det var förväntat att partiet skulle göra ett bra val, men det extrema resultatet, en dubblering av förra valresultatet, blev en överraskning för de flesta. SNS kan nu utan problem bilda regering på egen hand, men partiledaren Aleksandar Vucic sade på söndagskvällen att de kommer att förhandla med övriga partier.
Aleksandar Vucic.Bild: Darko Vojinovic
Progressiva partiet är ett ungt parti i Serbiens korta demokratiska historia. Det bildades 2008 när en grupp, ledd av Vucic och Serbiens nuvarande president Tomislav Nikolic, bröt sig ur Radikala partiet. Den nya konstellationen lämnade ett extremnationalistiskt parti och skapade ett proeuropeiskt alternativ för en konservativ väljargrupp med mildare nationalistisk inriktning. I senaste valet, 2012, blev SNS största parti och bildade regering med Socialistpartiet. Sedan dess har partiet, och i synnerhet Vucic, som går under smeknamnet Super-Vucic, profilerat sig som ett handlingskraftigt kavla-upp-ärmarna-parti som inte räds att ta itu med landets utbredda korruption.
Under mandatperioden har SNS skrivit avtal med Kosovo och, som belöning, inlett medlemsförhandlingar med EU. Valet var det första på över ett decennium som inte präglats av en uppdelning mellan dem som sätter bevarandet av Kosovo respektive ett EU-medlemskap främst. Allt detta tilltalar uppenbarligen en stor del av serberna.
Valdeltagandet var lågt, bara 53 procent, och de röstande var främst sympatisörer med den politik som den förra regeringen fört. De som avstod gjorde så i avsaknad av alternativ och för att straffa oppositionen. För många serber är det otänkbart att rösta på SNS på grund av dess historia.
Vucic är ökänd från sin tid som informationsminister under Milosevic, då han införde en lag som slog ner på och i praktiken förbjöd oberoende medier. Även idag anklagas han för att kontrollera och censurera medier. Under valnatten delades en video från 1990-talet på sociala medier, där Vucic i parlamentet talar sig varm för ett Stor-Serbien. Så sent som 2007 ledde han en aktion för att uppkalla en gata i Belgrad efter Ratko Mladic, generalen och krigsförbrytaren som nu sitter i Haag.
Om man före valet trott att det skulle bli spännande att se vem som blev tvåa, visade det sig snabbt att dramatiken i stället handlade om vilka partier som skulle klara spärren på 5 procent för att komma in i parlamentet. Endast fyra partier lyckades.
SNS regeringspartner, Socialistpartiet, fick samma stöd som i förra valet, omkring 14 procent, och blev näst största parti. Demokratiska partiet, DS, som varit det dominerande partiet i den serbiska politiken sedan Milosevics fall 2000, störtdök till knappt 6 procent och klarade sig alltså med nöd och näppe över spärren. Det fjärde partiet som tog sin in i parlamentet är Nya Demokratiska partiet, som bröt sig ut från DS och bildades bara sex veckor före valet. Partiet leds av DS tidigare partiledare och landets förre president Boris Tadic.
Det är nu en skara partier med mycket liknande politik som sitter i parlamentet. Och frågan är vem, om någon, som kommer att ta på sig rollen som opposition. Endast DS har konsekvent sagt att partiet inte tänker ingå regering med SNS.
Aleksandar Vucic utlyste nyval för att försäkra sig om stöd för reformarbete. Han fick mer än han vågat önska sig. Ensam herre på täppan, en tillintetgjord opposition – ett tungt ansvar vilar på Super-Vucics axlar.
Gå till toppen