Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

30-årig nazist häktad för ett mordförsök på Möllan

Malmö tingsrätt gick med på åklagaren Neela Frisells begäran och häktade den 30-årige man som misstänks för mordförsök på Möllevången. Han kan nu efterlysas genom Interpol.

Bild: Hussein el-Alawi
Tingsrätten häktade 30-åringen, som är medlem i nazistiska Svenskarnas parti, som på sannolika skäl misstänkt. Det är den starkare misstankegraden.
Kammaråklagare Neela Frisell begärde att mannen skulle häktas som misstänkt för fyra mordförsök på Kristianstadsgatan men ville inte kommentera att tingsrätten valde att inte häkta mannen för tre av de fyra misstänkta brotten.
Mannen kan nu efterlysas internationellt. Neela Frisell ville efter förhandlingen inte säga vilka åtgärder som nu vidtas.
– Polisen jobbar med att försöka klargöra vad den här personen befinner sig.
Neela Frisell bekräftade att mannen kontrollerades av polis i samband med händelserna natten mellan den 8 och 9 mars – utan att han greps.
– Det är inte upp till mig att kommentera vilka beslut man tar i en kaotisk situation, utan det är ett beslut som togs långt innan vi blev inkopplade.
Försvarsadvokat Theodor Nordenadler har inte haft kontakt med sin klient, men advokaten motsatte sig en häktning. Polis och åklagare har inte fått fram tillräckligt med uppgifter, menade han.
– Det underlag som har presenterats i ett häktnings-pm når inte upp till sannolika skäl.
Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar.
Polisen har i över en vecka jagat mannen och han har varit anhållen i sin frånvaro sedan förra tisdagen.
När han nu är häktad kan polisen anlita de internationella samarbetsorganen Europol och Interpol. Hur polisen sedan kan agera i det land han eventuellt grips i beror på vilka avtal Sverige har med det landet.
Två män och två kvinnor skadades i samband med de våldsamma händelserna. En av dem har sagt till Sydsvenskan att han kände igen mannen som knivhögg honom och att det var den man som nu häktats.
Den 25-årige man som skadades mycket allvarligt är enligt Skånes universitetssjukhus i Lund "mycket bättre". Han är inte längre i behov av intensivvård utan har flyttats till en vårdavdelning.
Sedan tidigare är två män, 24 och 27 år, häktade för mordförsöken. En 20-åring som försattes på fri fot är fortfarande misstänkt.
Personerna har kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti. Vid valet 2010, kandiderade den nu häktade 30-åringen till riksdagsvalet för partiet.
Det är nu "mycket stor skillnad" mellan uppgifter som publiceras i medier med icke namngivna källor och de uppgifter som polisen har som förstahandsuppgifter, menar Neela Frisell.
– Vi jobbar framåt på bred front och vi är extremt angelägna om att komma i kontakt med människor som gjort iakttagelser på platsen både före och efter, säger hon.
Kan ni gå vidare till åtal om inte fler hör av sig med fler uppgifter?
– Jag vill inte spekulera i det i nuläget. Det är alldeles för tidigt, utredningen är inne i ett aktivt och känsligt läge.
Gå till toppen