Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "EU-parlamentarikerna får peta i detaljerna"

Att som Sveriges EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) kalla EU-parlamentet för ”vårt gemensamt valda parlament” låter vackert men klingar lite falskt.
EU:s grundläggande demokratiproblem är att Tyskland och Frankrike gör upp de stora dragen, övriga inklusive EU-parlamentarikerna får peta i detaljerna.
Det skriver Jörgen Appelgren, partiledare för Junilistan.

Sveriges EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) berör flera stora problem med EU på Aktuella frågor 13/3. Men hon ger en skev bild av vad EU är och vad EU bör vara.
Det finns en tendens bland entusiaster att måla upp EU-samarbetet som en grundpelare i demokratin. Det är långt ifrån vad EU har utvecklats till.
Att som Birgitta Ohlsson kalla EU-parlamentet för ”vårt gemensamt valda parlament” låter vackert men klingar lite falskt. Sverige väljer 2,7 procent av parlamentarikerna.
Med tanke på att mindre än hälften av svenska folket röstar i EU-val är det gemensamma valet inte så gemensamt. Vid senaste EU-valet 2009 röstade 45,53 procent av svenskarna.
Som Birgitta Ohlsson nämner behöver EU bli mer öppet, effektivt och demokratiskt. Det borde också bli mindre genom att de nationella parlamenten får tillbaka en del av sin makt. Problemet är att det är svårt att reformera EU efter Lissabonfördraget. Det är utformat som en grundlag och ger parlamentet mer makt än tidigare.
EU:s invånare har ingen möjlighet att ställa politikerna i Bryssel till svars. Det poängterar även Anne-Marie Pålsson i sitt inpass på Sydsvenskans opinionssidor 10/3.
Sverige kan byta regering genom nyval. I EU kan svenska väljare byta ut några av landets 20 parlamentariker när det är val vart femte år, de övriga 731 har Sverige inget inflytande över.
EU:s grundläggande demokratiproblem är att Tyskland och Frankrike gör upp de stora dragen, övriga inklusive EU-parlamentarikerna får peta i detaljerna.
EU-politikens demokratiproblem har blivit allt tydligare, ändå vill svenska politiker, däribland Birgitta Ohlsson, instifta fler instanser och därmed flytta mer makt till unionen.
Birgitta Ohlssons lösning på demokratiproblemen tycks vara att utvidga den svåröverskådliga och ofattbart dyra byråkratin med ännu fler politikområden och befogenheter. Det finner vi på Junilistan motsägelsefullt och det leder inte till ökad demokrati.
Med samarbete mellan EU-länder kan man åstadkomma mycket som är bra. Fri rörlighet när det gäller människor, varor, tjänster och kapital inom EU, gränsöverskridande miljöproblem, studentutbyten och finansiering av stora forskningsprojekt löses bäst på EU-nivå.
Det finns ingen anledning att koppla in en gigantisk apparat som EU, som kräver likriktning, när det kommer till frågor som länderna kan avgöra på egen hand.
Sverige har varit medlem i EU i 20 år. Mer och mer makt har flyttats till unionen utan att det har medfört ett verkligt ifrågasättande.
Det räcker inte med att tala vackert om gemenskap på EU-nivå, verklig demokrati behöver utövas.
Jörgen Appelgren
Jörgen Appelgren är partiledare för Junilistan.
Gå till toppen