Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Internationella Lyckodagen väcker allvarliga frågor

Imorgon torsdag är det Internationella Lyckodagen. Den kommer från Himalaya och bör firas med ett leende - samt kanske en dos eftertanke

Den 28 juni 2012 höll generalförsamlingen session i FN-skrapan i New York. Efter att ha inlett med några uppskattande ord om den nyss avlidne kronprinsen av Saudiarabien lämnade talmannen Al-Nasser från Qatar ordet till Kunzang Namgyel från Bhutan.
– Alla människor vill vara lyckliga, började hon.
Många delegater nickade instämmande.
Men då talar vi inte i första hand om pengar, inskärpte FN-ambassadören som kommer från ett av världens minsta och fattigaste länder, inklämt mellan Kina och Indien i Himalaya.
– Lycka kan också betyda ett djupare, varaktigt tillstånd som kommer från att man lever i full harmoni med naturen, med samhället och sina medmänniskor, med sin kultur och sitt andliga arv, kort sagt från känslan av att leva i total samklang med resten av världen.
– Tack, sade talmannen. Då går vi till omröstning. Beslutar generalförsamlingen att anta resolution A/66/L.48/Rev.1?
– Ja! ropade de.
Och så var den 20 mars instiftad som den internationella FN-dagen för lycka.
Idén kom från kungen i Bhutan. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon tog den till sitt hjärta och såg till att den fick ett ordningsnummer bland världsorganisationens resolutioner.
– Lycka betyder olika saker för olika människor. Men vi kan alla enas om att lycka betyder att utplåna fattigdom, konflikter och andra olyckliga omständigheter som plågar så många människor, sade Ban Ki-Moon inför omröstningen.
Datumet valdes eftersom dag och natt är lika långa den 20 mars - en dag av "planetär betydelse" för att citera FN-chefen.
– Nu är det vårdagjämning och lyckodagen markerar hoppet om en ljus årstid, skriver en bloggare på forumet Livehappy - trots att södra halvklotet faktiskt har höstdagjämning idag.
Dagen är ny. Några officiella arrangemang har Sydsvenskan inte hittat, men på lyckodagens många hemsidor flödar glädjen.
"En lycklig människa kan sprida lycka till tusen människor" förkunnar livehappy.com utan att förklara hur de har räknat.
En annan hemsida rekommenderar "one minute of smilence", vilket inte är roligt på något annat språk.
Bolivias centrum för forskning i positiv psykologi har tagit på sig ett mer övergripande ansvar som samordnare. Fyra latinamerikanska systercentrum har anslutit sig.
I Bhutan är webben återhållsam. Här var tv och internet förbjudna till för några år sedan. En lokal sökning på ordet "happiness" för oss till den avlägsna byn Laya, som var sist i Bhutan att få bildskärmar.
Den franske filmaren Thomas Balmes gjorde en tv-dokumentär om Laya. Det är den som heter "Happiness". Inom citationstecken.
– När jag återkom till Laya nu så såg jag inte ett enda barn som lekte. Alla satt inomhus framför tv:n, säger Balmes till Bhutan Observer.
Bhutan är först i världen med att officiellt mäta tillväxten i bruttonationallycka i stället för bruttonationalprodukt. Ett föredöme, tycker FN:s generalförsamling. Men den FN närstående Asiatiska utvecklingsbanken är inte lika förtjust. I en kritisk rapport kräver banken att Bhutan moderniserar sin ekonomi: Landet bör inte vara så beroende av vattenkraft. Den privata sektorn måste bli större. Människor måste utbildas för att möta marknadens behov. Infrastrukturen är alldeles för dålig.
Kort sagt: Folket i Bhutan är nog inte så lyckliga som de tror.

Hur lycklig är du?

"Mycket lycklig" svarade så här många procent på frågan hur lyckliga de är.
Lyckligast:
Mexiko 58,5
Trinidad och Tobago 51,7
Storbritannien 50,8
Ghana 50,1
Colombia 48,8
Kanada 46,4
Guatemala 44,6
Sverige 43,1
Olyckligast:
Sydkorea 12,9
Bulgarien 11,0
Ryssland 11,0
Moldavien 10,0
Egypten 9,6
Rumänien 7,3
Hong Kong 6,9
Irak 6,4
Källa: World Values Survey. Bhutan deltog inte i undersökningen.
Gå till toppen