Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rensandet i röran har gett familjen ett bättre liv

Ett helt år tog det att röja upp och rensa ut i hemmet. Men det var det värt. I dag lever Eva Maria Karlander och hennes familj ett lättare liv och slipper ägna helgerna åt pliktskyldigt plockande.

Julfirandet var över och Eva Maria Karlander såg sig om i sitt hus. Kläder, presenter och prylar låg överallt, huller om buller.
– Vi hade tänkt bjuda in vänner på jullovet men insåg att hemmet såg ut som en loppmarknad. Det skulle ta ett par dagar att städa för att få någorlunda ordning. Det kändes så oerhört meningslöst – jag ville ju lägga min tid på annat.
Hon erkänner utan omsvep att hon själv bidragit med merparten av prylarna. Hon handlade ofta och gärna, men hade stora svårigheter att göra sig av med saker hon inte använde.
– Samtidigt hade jag länge känt stress över att ha alla dessa saker omkring mig. De pockade på uppmärksamheten. Jag hade svårt att sätta mig i soffan och titta på tv, eftersom jag hela tiden såg böckerna i dubbla rader i bokhyllan och fullt med saker ovanpå skåpen.
Vid nyårets tolvslag avgav hon ett högtidligt löfte om att ta tag i röran därhemma.
Några dagar in på det nya året började Eva Maria Karlander riva ut saker ur bokhyllor och garderober.
– Jag insåg snart att det tog enormt mycket energi. För varje liten sak var jag tvungen att fatta ett avgörande beslut: slänga eller spara. Jag kunde stå länge och fundera – kommer jag att läsa denna bok igen eller inte? Behöver jag den här tröjan? Jag blev helt utmattad.
Hon bestämde sig för att ta sig an uppgiften på ett nytt sätt. Att beta av ett område i taget, och tillåta sig att vila däremellan.
– En del tänker att de ska vara klara med utrensningen på en helg. Men man måste acceptera att det tar betydligt längre tid än så. Många prylar har det tagit flera år att samla ihop, så det är inte så konstigt att det tar tid att rensa ut.
Eva Maria Karlander ägnade hela första veckan åt hallen. Hon plockade undan kläder, satte upp nya krokar. Veckan därpå inventerade hon köket. Funderade över vad familjen verkligen behövde för den dagliga matlagningen. Wokpannan som hon aldrig använde skänktes bort, liksom merparten av kokböckerna som stått och samlat damm.
Så gick hon vidare, vecka för vecka, till badrumsskåpet, tvättstugan, strumplådan, smyckeskrinet, uteplatsen. Och efter varje anhalt unnade hon sig en belöning.
– Tidigare uppmuntrade jag mig själv genom att köpa en dekorativ ljuslykta eller en ny tröja. Men nu satsade jag i stället på att gå på kafé, ta en promenad, titta på tv … Man ska vara snäll mot sig själv.
Det låter kanske enkelt och lustfyllt. Men vissa delar av utrensningen var faktiskt tung och smärtsam.
– Svårast var böcker och kläder. Dels för att jag hade så mycket av detta, men det handlade nog också om identitet. Jag tyckte att sakerna definierade vem jag var.
Men efterhand märkte hon att det inre motståndet bröts ner – särskilt när hon insåg att hennes prylar kom till stor nytta för andra. Eva Maria Karlander skänkte många lass till Erikshjälpen och har också engagerat sig i en klädbytarförening. Under året gick hon också en kurs inom ramen för föreningen Medveten konsumtion.
I dag är Eva Maria Karlander mer noggrann med vad som kommer innanför tröskeln till familjens hem i Ljunghusen. Rummen är ljusa och luftiga, men långt ifrån avskalade.
– Jag har många grejer kvar, men det är saker jag trivs med. Och nu gläds jag lite mer åt det jag faktiskt sparat. Som farfars gamla fiol, som fått en hedersplats på väggen.
Den som tittar närmare upptäcker små ordningsamma detaljer: Ett hyllsystem där barnen kan sortera sina legobitar. Papperskorgar i varje rum. Ett skåp där sällskapsspel och filmer står på rad. Samt, förstås, böckerna i bokhyllan, med titlar som ”Harmoni i hemmet”, ”Fiffig förvaring”, ”Röj och rensa”.
Snart kan boksamlingen kompletteras med ytterligare en titel: ”Rensa ut och lev lättare”. Den har Eva Maria Karlander själv skrivit med utgångspunkt från sin årslånga utrensning.
Hon vill gärna dela med sig av sin strategi, och den glädje och lättnad hon känt sedan hon gjort sig av med sitt överflöd.
– Det har varit som en befrielse. Den nya energi jag fått har jag kunnat använda för att fortsätta rensa. För helt färdig blir man aldrig. Men det är okej att det blir stökigt ibland, nu när jag vet precis var grejerna ska stå.

Så kommer du igång med utrensningen av ditt hem

Bli en vinnare. Gör en lista över vilka vinster du hoppas uppnå tack vare utrensningen. Exempelvis: ditt hem blir lättare att städa, du kan ta emot spontana besök utan att bli stressad, du får ny energi som kan användas till umgänge och nya intressen.
Stryp inflödet. Tacka nej till reklam på brevlådan, i mejlen och mobilen. Skriv en svart lista över de impulsköp du brukar göra.
Sätt gränser. Välj avgränsade projekt så att du känner att du blir färdig. Fokusera först på rummen där du vistas mest – kök, vardagsrum, sovrum. När dessa ytor frigörs kommer du att bli motiverad att fortsätta med andra delar.
Kolla klockan. Planera in tid för utrensningen. Välj en tidpunkt som passar dig och din energi, exempelvis en timme varje söndagsförmiddag.
Pausa från prylarna. Om du har svårt att skiljas från dina ägodelar – satsa på mellanförvaring. När de stått ett tag inser du kanske att du inte alls behöver dem.
Tänk på tanken. Många människor har svårt att göra sig av med exempelvis presenter eller arvegods. Men det är ju tanken bakom gåvan som räknas, och den kan man skriva ner och bevara.
Förvara funktionellt. När var sak fått sin plats blir det betydligt lättare att hålla ordning.
Ur ”Rensa ut & lev lättare, en smart guide till ordning hemma” av Eva Maria Karlander.

Vilket förhållande har du till prylar? Mejla till inpalivet@sydsvenskan.se

Gå till toppen