Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Allvarsam lek med barnen vid rodret

Pirater, schamaner, sierskor och trollkarlar. I den tredje säsongen av SVT:s realitydrama ”Piraterna” får en grupp barn sväva fritt i en fantasivärld inspirerad av ”Sagan om Ringen”, ”Pirates of the Caribbean” och verkliga personer.

Barnen, som är mellan tio och tolv år gamla, lever under två inspelningsveckor helt och hållet i leken. De får bara träffa varandra och skådespelarna, och genom att lösa mysterier och tävla tar de sig steg för steg vidare i berättelsen.
– Barnen är i helt rätt ålder för programmet. De är tillräckligt gamla för att förstå komplexa regler och hänga med när det är lite klurigt, men tillräckligt unga för att förutsättningslöst hoppa in i den här fantasivärlden fullt ut, säger programledaren Christopher Wollter.
”Piraterna” är i grunden en äventyrslek, men behandlar också allvarliga ämnen som döden och livet. Årets stora utmaning handlar om sökandet efter ”Hoppets kista” som till varje pris måste skyddas från Kapten Svartskägg, spelad av Rafael Pettersson.
– Jag vill inte kalla Kapten Svartskägg ond, men han drivs av en bitterhet och fungerar som en motpol till min karaktär. Och han får absolut inte få ta på ”Hoppets kista”, då är världen fördömd, säger Christopher Wollter.
Programmet spelades in förra sommaren utanför Dalby i Skåne. Leila Cheikh-Moussa, från Malmö, är ett av barnen som är med i ”Piraterna”.
– Det var spännande, men lite läskigt eftersom man inte visste vad som skulle hända, berättar hon.
I ett av tävlingsmomenten dyker ett motståndarlag upp från ingenstans i en improviserad strid.
– De hoppade ut från skogen. Vi visste inte vad vi skulle göra så vi tog fram svärden och slängde oss i en hög, fortsätter hon.
Det finns ett myller av figurer som dyker upp under berättelsens gång, till exempel piraten Ching Lee, spelad av Julia Dufvenius. Hon har varit ute på de sju haven och hamnat på land efter att ha förlorat sitt skepp. Nu har hon fått ett uppdrag som måste slutföras innan hon kan ge sig ut på havet igen.
Christopher Wollter och Julia Dufvenius, som även är gifta, är i grunden teaterskådespelare.
– Det berikar mig som skådespelare att jobba med barn. De har en ren ingång i leken och det hjälper mig i mitt teateryrke eftersom teater ju också är en lek. De är modiga också, de hoppar verkligen, säger Christopher Wollter.
Christopher Wollter jämför programmet med kultförklarade barnprogram som ”Fem myror är fler än fyra elefanter” och ”Trazan och Banarne”.
– ”Piraterna” är ett program som verkligen tar barnunderhållning på allvar. De är ju inte hastverken som man minns, utan de alternativa berättelserna med många lager. Man märker att programmet verkligen fäster hos barnen, och det är väldigt kul att få vara med i ett sådant projekt.
Säsong 3 av ”Piraterna” har premiär ikväll kl 19 i Barnkanalen.
Gå till toppen