Kultur

Äventyr med för många lösa trådar

Resan till Fjäderkungens rike

Genre: Animerad familjefilm. DirectedBy: Esben Toft Jacobsen. Country: Sverige/Danmark. PublishYear: 2014.
Den första svenska långfilmen i 3D är naturligtvis något av ett äventyr. Danske regissören Esben Toft Jacobsen har med sina animatörer och tekniska team skapat en allegorisk saga om en liten kaninpojkes sorg efter mammans död, individens motstånd mot döden och resan över till den andra sidan.
Kaninen Johan beger sig till Fjäderkungens rike.Bild: Noble Entertainment
Här finns mycket att uppskatta. Inte minst många bildmässigt fascinerande partier, till exempel den originella staden där de döda vistas. När passagerarna på färjan till dödsriket ser platsen på håll, skulle det lika gärna kunna röra sig om en slumstad någonstans i Latinamerika eller en tätt byggd ökenstad. Överhuvudtaget arbetar animationen påfallande ofta med motsättningen mellan högt och lågt, något som skapar en speciell spänning i bilderna. Den långbenta, grodlika färjekapten skulle nästan kunna vara en Giacometti-gestalt.
Innehållsmässigt inspireras Toft Jacobsen och medmanusförfattaren Jannik Tai Mosholt både av nordisk såväl som antik mytologi. Något av den japanske mästeranimatören Miyazakis ande vilar också över filmen.
Trots allt det imponerande i verket, fyller berättelsen mig med blandade känslor. Själva den inkännande historien om Johan som lever tryggt med lilla familjen i ett idylliskt hus och får se sin mamma, efter ett ständigt hostande, bortförd av Fjäderkungen, hänger inte riktigt ihop. Vips bor Johan och pappan på ett skepp, varifrån pojken ideligen skickar flaskpost till mamman. Sedan följer olika äventyr, nedstigning i dödsriket, skrämmande actionscener och ett lugnare slut.
Allt det här kan uppfattas både som en önskedröm och en mardröm. Jag har största respekt för barns förmåga att ta till sig av atmosfärer och bilder utan att ständigt kräva logiska förklaringar. Man behöver verkligen inte begripa allt, men här finns för många lösa trådar som aldrig riktigt knyts ihop.
Gå till toppen