Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Räkna med Fredrik Reinfeldt

Reinfeldt säger sig vara ”ganska haj på att räkna”. Det är han nog, i alla fall om man räknar in statsministerns sifferfinter.

Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
En läsare ringde ledarredaktionen häromdagen. Hur räknar statsminister Reinfeldt egentligen? Läsaren undrade om 500 000 ungdomar verkligen kan ha fått jobb de senaste åren med tanke på talet om en fortsatt hög ungdomsarbetslöshet.
En snabb återblick på duellen mellan Reinfeldt och Socialdemokraternas Stefan Löfven i Agenda i söndags kan avgöra saken.
SVT Play är bra att ha. Och visst. 11 minuter och 45 sekunder in i sändningen säger statsministern:
”En halv miljon unga har ju fått arbete de senaste åren.”
En förbluffande hög siffra. Möjligen med en lätt betoning på bluffande.
Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg förklarar: I fjol arbetade, enligt ett årsmedelvärde från Statistiska centralbyrån, 506 951 personer mellan 15 och 24 år.
”Eftersom de jobbar har de fått jobb”, resonerar Friberg.
En gång till, för säkerhets skull. När statsministern säger att en halv miljon unga fått arbete de senaste åren, då räknar han alltså in alla unga som jobbar överhuvudtaget.
Valet närmar sig.
Då gäller det för väljaren att vara uppmärksam. Och en smula misstänksam. Inom politikerskrået verkar den ädla konsten att luras utan att ljuga ibland bara alltför lockande.
Vad gäller unga med jobb kan Reinfeldts matematiska utflykt dessutom tyckas onödig. År 2005 jobbade cirka 427 000 unga. 2013 var de 80 000 fler, en ökning med över 18 procent. Inte illa det. Det kunde ha räckt så.
I debatt efter debatt bankar nu regering och opposition statistik i skallen på varandra. Socialdemokrater talar konsekvent om fler arbetslösa sedan 2006, de borgerliga håller sig till fler sysselsatta. Eftersom arbetskraften vuxit rejält dessa år behöver ingen stå där och ha fel.
Agenda gav nya exempel på exerciser – och excesser – med siffror.
Ni har ”stora budgethål”, sade Reinfeldt till Löfven, som replikerade:
”Du räknar ju som ingen annan och du hittar på nya siffror hela tiden.”
Vilket fick statsministern att utbrista:
”Jag är ganska haj på att räkna.”
Reinfeldt sifferfintar bra, de statistiska tvåfotsdribblingarna är tagna ur den högre skolan. Frågan är bara hur effektiv debattekniken är i längden.
Gå till toppen