Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stadsbibliotekets magi träder fram på duk

Quidditchbollar, Shere Khan och en och annan dödskalle. Stadsbibliotekets fönster ska få unik utsmyckning. Igår stod konstnären Mattias Olsson och gjorde de sista penseldragen till allmän beskådan.

Det är fyra ordentliga dukar Mattias Olsson placerat i Atriumgården på biblioteket. Innan han är redo att lämna ifrån sig sitt verk måste han göra några sista finslipningar.
– Idag blir det mest ”molneri”, jag fyller i lite moln här och där. Jag vågar inte ändra för mycket i detaljerna nu, när det är invigning om två dagar.
Omkring honom pågår bibliotekets verksamhet som vanligt.
– Jag gillar att stå här och måla. Man är van vid att stå ensam i ateljén, men här stannar folk till och vill prata lite.
Tekniken beskriver Mattias Olsson själv som en slags neokurbits, en modern variant på den gamla målarkonsten från Dalarna.
– På långt avstånd vill jag att det ska vara tydliga mönster, medan betraktaren på nära håll ska kunna uppfatta små detaljer.
Motivet är ett kollage baserat på ett tjugotal figurer hämtade ur böckernas värld, men Mattias Olsson vill helst låta besökarna tolka fritt vad som är vad.
När tavlorna är färdiga ska de hängas upp i bibliotekets fönster, med motivet ut mot Petriplatsen.
– Sagoskåpet är ett magiskt rum, och vi ville ha något lika magiskt att skylta med utåt, säger Cecilia Lindgren på stadsbiblioteket.
Biblioteket tog kontakt med Mattias Olsson, som är en erfaren illustratör i barnboksbranschen, och förklarade sin idé.
– Vi gav några direktiv, och har fått se lite skisser under arbetets gång, men på det stora hela har Mattias fått fria händer, säger Cecilia Lindgren.
Konceptet med så kallade artists in residence, det vill säga konstnärer som jobbar på plats i biblioteket, hoppas Cecilia Lindgren kunna utveckla.
– Detta var första gången, men vi ska söka pengar för att kunna göra om det. Vi vill att biblioteket ska bli mer av en mötesplats.
Mia Hagström har tillsammans med sönerna Linus och Lukas letat sig hit. Lukas Hagström sitter djupt försjunken och iakttar när Mattias Olsson fyller i ett moln med vit färg.
– Jag tycker den är fin, säger Lukas Hagström, även om han inte omedelbart känner igen någon av figurerna.
På lördag 13.30 invigs tavlorna med vernissage utanför biblioteket.
Gå till toppen