Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Utbetalning stoppas efter kritiserat besök

Forskaren som vill straffa homosexualitet med döden deltog i Malmögalan.
Arrangören har beviljats 25 000 kronor av Malmö stad. Men nu stoppas bidraget.

Förra veckan berättade Sydsvenskan om galan som skulle arrangeras på Moriskan till förmån för Syriens barn. På en affisch som gjorde reklam för evenemanget syntes den islamiske forskaren och föreläsaren Mohammad Rateb Al-Nabulsi, som i tv-sändningar sagt att homosexualitet bör straffas med döden.
– Han är inbjuden, men bara som gäst, han ska absolut inte hålla något tal, sa Kamal Rifai, vice ordförande i Samling för syriska aktivister i Sverige, till Sydsvenskan förra onsdagen.
I lördagens tidning sa han:
– Vi har nästan bestämt att han inte ska komma. Till 99 procent. Och det är på grund av hans uttalanden. Vi har fått jättemycket kritik. Vi vill bara ha en lugn och fin gala.
Men enligt uppgifter till Sydsvenskan deltog ändå Mohammad Rateb Al-Nabulsi på galan. Sydsvenskan har tagit del av en video från galan där han håller ett fjorton minuter långt tal – dock inte om homosexualitet.
– Det vet jag ingenting om, det har jag inga kommentarer kring, säger Kamal Rifai till Sydsvenskan och lägger på luren.
Malmö stad har beviljat 25 000 kronor till en av arrangörerna, Syriska föreningen i södra Sverige. Förra veckan meddelade kommunen att föreningen lovat att använda bidraget till en annan gala till förmån för Syriens barn, som arrangeras i Malmö i april.
Men nu stoppas utbetalningen trots allt.
– Föreningen hade sagt till oss att den här gästen skulle avbokas. Nu när det kommer fram att han faktiskt har varit där och fått hålla ett tal, då blir det ett helt nytt läge. Vi trodde ju inte att han skulle dyka upp. Därav vår ändring. Vi som stad kan inte gå in och ge bidrag till en organisation som anordnar något där den här mannen, som tydligt spritt väldigt homofoba åsikter, deltar. Det stämmer inte överens med vår värdegrund överhuvudtaget, säger kulturkommunalråd Hanna Thomé (V).
Att återkalla ett beviljat kulturstöd är unikt i Malmö, tror kommunalrådet.
– Jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Hanna Thomé.
Det formella beslutet tas av kulturnämnden 26 mars.
Gå till toppen