Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Erdogan skakar av sig Twitterkritik

Turkiets beslut att blockera Twitter möts av hård kritik. Men experter är eniga om att det inte kommer att innebära någon inhemsk skada för premiärminister Erdogan.

Blockaden följde på ett stridslystet tal som premiärminister Recep Tayyip Erdogan höll under ett valmöte i torsdags.
– Vi kommer att utradera Twitter. Jag bryr mig inte om vad det internationella samfundet säger, sade han sedan ett antal ljudinspelningar lagts ut på sociala medier för att avslöja korruption i Erdogans inre krets.
Beslutet utlöste febril aktivitet på just Twitter i form av skarp kritik från omvärlden och satiriska gliringar från de många turkiska användare som kringgått spärren. Mätningar av den turkiska användningen visade att spärren i realiteten var hyfsat uddlös.
Trots all negativ uppmärksamhet säger Digdem Soyaltin, forskare vid Institutet för Turkietstudier på Stockholms universitet, att Erdogan sitter säkert bland väljarna inför kommunalvalet den 30 mars.
– De flesta av hans väljare bryr sig inte om vad han gör med Twitter eller internet, säger hon och konstaterar att landets ekonomi är det väsentliga.
– Om korruptionen inte påverkar hans väljare så kommer inte ett Twitterförbud att påverka dem över huvud taget.
Turkietkännaren Thomas Gür delar den uppfattningen:
– Det skadar Erdogans rykte utomlands, men det är redan väldigt skamfilat. Internt har det ingen som helst betydelse vad gäller väljarkåren.
Under fredagen twittrade Turkiets president Abdullah Gül att blockaden är totalt oacceptabel. Fränare kritik än så, eller en direkt konflikt, är dock inte att vänta, enligt Thomas Gür.
– Just nu är Güls och Erdogans öden sammanflätade i ganska stor grad. Presidenten kommer inte att kritisera premiärministern mycket mer än så här, säger han.
Gå till toppen