Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Ett visitkort kan förändra hela livet

Visitkorten och gratiskolorna flödade i Medborgarhuset under gårdagens jobb- och karriärmässa. Studenter, arbetssökande och arbetsgivare trängdes på mässgolvet i hopp om att knyta viktiga kontakter.

Ett femtiotal aktörer närvarar på jobb- och karriärmässan. Allt från universitet och folkhögskolor till diverse organisationer och företag är här och marknadsför sig.
Besökarna är främst gymnasiestudenter som funderar över framtiden, men också äldre arbetssökande.
Mässan anordnas i samarbete mellan Eslövs kommun, Bergagymnasiet och Arbetsförmedlingen.
– Vi försöker komma med tips. Idag är det en minskad efterfrågan på okvalificerade yrken, som exempelvis barnskötare eller enklare industriarbete. Inför framtiden gäller det att skaffa sig en högskoleutbildning, säger Kristian Hall på Arbetsförmedlingen.
Han betonar också vikten av att som arbetssökande vara flexibel.
– Man bör inte tänka endast Eslöv, utan hela Skåne och även Danmark räknar jag som den lokala arbetsmarknaden, säger Kristian Hall.
Fadumo Mohamed kryssar med sin barnvagn mellan montrarna. Hon har varit mammaledig med sonen Raid i ett år, men nu vill hon ha ett jobb.
– Jag söker allt möjligt. Allra helst vill jag jobba med människor, kanske inom omsorg och få hjälpa dem som behöver, säger hon.
Hon tycker att det är bra att mässan samlar så många organisationer på en plats.
– Arbetsgivarna syns inte annars, man vet inte var man ska vända sig.
Sedan en tid tillbaka är hon inskriven på Arbetsförmedlingen, men hon tycker inte att det gjort någon skillnad.
– Jag har skickat hundra cv, men inte fått något svar, säger Fadumo Mohamed.
Även Arna Omeragic berättar att det till vardags är svårt att få kontakt med arbetsgivare.
– Oftast säger de att de inte har tid att träffas när jag ringt eller försökt besöka dem, säger hon.
Med sin högskoleutbildning har Arna Omeragic ett försprång gentemot många. Trots det har hon inte fått jobb inom sitt fält sedan hon tog examen för drygt ett år sedan.
– De säger att det ska räcka med utbildning, men det gör det inte. Jag söker jobb som informatör och det finns få chanser i den branschen.
Bäst respons har hon fått i Öresund direkts monter, om möjligheterna att jobba i Danmark.
– Jag flyttar gärna runt. Det blir en erfarenhet. I min ålder vill man inte gå arbetslös så här länge.
Ingvar Persson är på mässan för ABF:s räkning. De försöker knyta kontakter med företag, som de i sin tur ska kunna förmedla vidare till sina medlemmar.
– Företagen gömmer sig inte, men du måste veta var du ska leta, säger han.
ABF arbetar mycket med omskolning, och att få människor mitt i livet ut i arbete.
– Har du jobbat 20 år som montör så blir det svårt när du plötsligt blir utan jobb och inte har någon formell utbildning. Då kan du söka dig till ABF, säger Ingvar Persson.
Räddningstjänsten står mitt på mässgolvet. Linda Granqvist försöker rekrytera nya brandmän, eller rättare sagt, kvinnor.
– På riksnivå är vi idag 3 procent kvinnor som arbetar operativt. På distrikt Lund försöker vi få upp den siffran till att tre av fem arbetslag ska vara jämställda.
För att lyckas med det måste unga tjejer fångas upp i tid och få rätt utbildning. En lång process, enligt Linda Granqvist, som ändå märker en skillnad i attityder idag jämfört med några år sedan.
– Jag är positivt överraskad av intresset här, det verkar inte vara något tabu längre med kvinnliga brandmän.
Gå till toppen