Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Nästa vår öppnar de första byggnaderna på Malmö Live

Hotell, kongresshall och konserthus - det är kärnan i nya Malmö Live. Här finns också bostäder och kontor. De första byggnaderna står klara nästa år.

Om drygt ett år öppnar Malmö Live med konserthus, kongress och hotell.
– Det kommer inte att finnas någon fram- eller baksida på området, säger Skanskas projektdirektör Staffan Andersson.
I jättebygget ingår flera aktörer. Malmö stad ska äga konserthuset och hyra ut det till Malmö symfoniorkester. Skanska äger kongress- och hotelldelen men kommer att hyra ut den till Clarions Nordic Choice.
Till detta kommer det gamla Stinshuset som är dokumenterat och demonterat och det kommer att byggas upp igen på platsen där Skanska har sina bodar vid Neptunigatan.
– Vilken verksamhet som skall finnas i Stinshuset och Västra station är inte klart, säger Staffan Andersson.
Hela härligheten invigs den 4 juni 2015 av Malmö stad och Nordic Choice. Fast redan i början av maj öppnar hotellet och kongressen. Första redan klara konferensen är Särskolans rikskonferens i maj och i juni kommer 1 500 personer som ska delta i European College of Sport Science.
– Det här cityläget är unikt, man slipper hela logistiken och det är gångavstånd till allt, säger Peter Ek, försäljningsdirektör på Clarion.
Malmö stad har i dagarna utlyst en tävling om den konstnärliga utsmyckningen av Malmö Live vid det nordöstra entréområdet. Förutsättningen för deltagande konstnärer är att de ska vara verksamma i Malmö eller ha en ”stark professionell koppling” till Malmö.
Konserthuset kommer i gång först efter sommaren med en sjutton dagar lång festival med kultur och underhållning både inne och ute.
Den 28 augusti 2015 står två av Malmös internationella storheter på scenen: tonsättaren Rolf Martinsson med ett specialskrivet verk och solist blir trumpetaren Håkan Hardenberger.

Kontorshuset

Arkitekten Dorte Mandrup har ritat det nio våningar höga huset där Skanska hoppas på åtta–tio hyresgäster. På entréplanet finns det en lobby med öppen spis, reception, mötesrum och kafé. Fasaden kommer att bli i nästan genomskinligt glas, semitransparent, för att släppa in ljus utan direkt sol och värme.
Får flera takterrasser och glastak.
Inflyttning sommaren 2015.

Hotell

Clarion Hotel & Congress Malmö Live
Hotellet blir 13, 19 och 25 våningar högt och får 444 rum varav nio är sviter. Högst upp ligger en skybar samt restaurang som drivs i samarbete med kändiskrögaren Marcus Samuelssons Kitchen & Table. Alla är välkomna, inte enbart hotellgäster.
Det finns även restaurang på plan ett och två med uteservering utmed kanalen för totalt 470 sittande gäster och kaféverksamhet i konserthuset med servering både ute och inne.
Öppnas 2 maj 2015.

Bostäder

Sopranen och Tenoren
I det ena bostadshuset med tre olika höjder finns 86 lägenheter varav 77 redan är sålda, enligt Skanska. Inflyttning sommaren 2015. Gemensam takterrass och festlokal. Arkitekt Vandkunsten.
I det andra huset (bakom konserthuset), 19 våningar högt, planeras 71 lägenheter, säljstart i september med inflyttning sommaren 2016. Gemensam takterrass. Arkitekt Johan Celsing.
Bägge bostadshusen är stenhus med tegelfasad.

Konserthus

Har en stor sal på 15700 kvadratmeter med 1 600 platser. Salen är klädd i ekfaner i mönstret Mondrianska element med inslag av mässing. Stolarna får tre olika kulörer. Det ska låta likadant om salen är full eller halvfull och det är även förberett för en orgel.

Lilla salen är 417 kvadratmeter.

Invigningsfestival blir det i augusti 2015.

Kongresshus

Clarion Hotel & Congress Malmö Live

Stora kongresshallen kan rymma 1 500 personer i en kombination av biosittning och gradäng. Därutöver finns 19 mötesrum. Det största tar 500 personer, det minsta 10. Alla får namn. Till detta kommer en utställningsyta på 3 000 kvadratmeter i två plan.

Tanken är att kongressalen och konsertsalen ska kunna kopplas ihop. Står klart 2 maj 2015.

Gå till toppen