Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Excentrisk på Paris-vis

Andrea de La Barre de Nanteuils debutbok är en kärleksförklaring till Paris. I ”Boken om Mademoiselle Oiseau” ackompanjeras texten av modeinspirerade illustrationer av chica damer, parisiska miljöer och motiv.

Andrea de La Barre de Nanteuil, som ursprungligen kommer från Dalby, har under arbetet med boken jobbat nära illustratören, tillika vännen, Lovisa Burfitt. Text och teckningar har skickats fram och tillbaka, och resulterat i en saga som riktar sig till alla från åldrarna sex år och uppåt.
Lovisa Burfitt är en väletablerad illustratör med en bakgrund inom modeillustration och skapare av figuren Mademoiselle Ouiseau. Även Andrea de La Barre de Nanteuil är etablerad inom modebranschen och arbetar som pr-ansvarig på ett anrikt modehus i Paris när hon inte skriver. Debuten som ges ut av Rabén & Sjögren förlag innehåller en hel del blinkningar till den parisiska modevärlden.
– Jag och Lovisa går i gång på samma Paris: les années folles, surrealismen, det egensinniga, det lite trotsiga och trilska hos fransmännen … Eller bara något enkelt som bulliga rosor framför ett franskt balkongräcke, smutsiga kaffekoppar eller katter som ser riktigt smarta och chica ut, säger Andrea de La Barre de Nanteuil.
I en elegant takvåning mitt i Paris, nära floden Seine, bor den excentriska Mademoiselle Oiseau tillsammans med sina hundratals katter och fåglar.
– Förutom att hela hennes uppenbarelse är fascinerande för ögat har hon förmågan att inspirera och ge styrka åt sin omgivning. Hon är liten och stark, med intensiv grön blick och fjädrar och fnurridurr i håret, berättar hon.
Hade en karaktär som Mademoiselle Oiseau kunnat finnas någon annanstans än i Paris, till exempel i Skåne?
– Nej, Mademoiselle Oiseau hör nog hemma på avenue des Temps Perdus. Däremot kan vi inte lova att vi inte hittar på någon annan skön kuf som bor i London eller New York. Storstäder är ju så härliga eftersom det gömmer sig så mycket underbara unikum. Det är så mycket mer okej att vara excentrisk i Paris än i till exempel Ystad.
Gå till toppen