Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lönegarantin utnyttjades av liga

Flera nappade på att bli skenanställda för att mjölka staten på lönegarantipengar. På måndagen åtalas 33 personer.

I en av huvudmännens datorer hittade polisen bilder på en 24 meter lång lyxyacht, en porsche och en villa i Spanien, som åklagaren misstänker att 61-åringen kunnat köpa för pengar från lönegarantibluffen.
Det har varit lätt. När bolag har gått i konkurs har i princip vem som helst som känner bolagsföreträdarna kunnat påstå sig ha arbetat i företaget. Därmed har de kunnat få ut lön i upp till fyra månader kring konkursdatumet, så kallad lönegaranti. (Grafik: Såhär har bedragarnätverket varit organiserat)
– Det är det som är så skrämmande, att det är så enkelt. Man utnyttjar det här systemfelet, att staten betalar ut pengar utan någon kontroll, säger ekobrottsåklagare Björn Rosenlöf.
– Herregud, det är som att staten bara undrar hur mycket pengar någon vill ha och sen betalar man ut. Och det beror på att lagstiftaren har tillåtit det och inte gör någonting åt det.
Den som beslutar att lönegaranti ska betalas ut är konkursförvaltaren. I härvan som nu går till åtal har ingen av fem förvaltare reagerat.
– I de här bolagen finns det ingen bokföring. Det finns ingen redovisning av lön och skatter till skatteverket. Alla varningsklockor borde ha ringt hos konkursförvaltarna.
– När en konkursförvaltare fick den här frågan menade han att så här ser det alltid ut. Det tror jag avslöjar mycket om hur verkligheten ser ut. Jag tror det är ett enormt mörkertal, säger Björn Rosenlöf.
Enligt en uppskattning från flera myndigheter handlar det om upp till 200 miljoner om året som försvinner i lönegarantibedrägerier.
Ekobrottsmyndigheten har tvingats begränsa utredningen, av resursskäl, till fem konkurser och cirka nio miljoner kronor.
Under måndagen lämnar åklagare Björn Rosenlöf in de tusentals sidor med utredning som bevisar brottsupplägget till Malmö tingsrätt och det blir först då offentligt. Sydsvenskan har redan inblick i flera detaljer.
Sammanlagt 28 personer åtalas för att ha varit skenanställda i fem olika bolag.
Så ska den huvud- utpekade 61-åringen en gång ha börjat, för drygt tio år sedan. Men senare misstänks han ha utvidgat bluffen med hjälp av andra personer som han skenanställt.
Några ska ha hittats på arbetsförmedlingen. De flesta är vänner och bekanta till de två huvudmännen eller deras tre närmaste medhjälpare ett steg ner i hierarkin.
En av dessa är en fritidspolitiker i Malmö. I höstas, när kvinnan avslöjades, lämnade hon sin post.
– Jag kommer att åtala politikern som delaktig i det här bedrägeriet, hon är en kategori tre-person, en som fått utbetalt lönegaranti, säger Björn Rosenlöf.
De flesta har fått behålla cirka 30 procent av nettobeloppet som betalats ut. Resten har skickats uppåt i nätverkets hierarki.
Högst upp har en 48-åring och 61-åringen funnits, enligt åklagaren.
– Han [61-åringen] har levt mycket gott. Och har tillgångar ute i Europa. Vi gör allt för att hitta dem, säger åklagare Björn Rosenlöf.
Ett hus utomlands, en lyxbåt och en Porsche har utredarna hittat. Men ännu inte säkrat.
– Vi har begärt hjälp i andra länder, säger Rosenlöf.
Sedan i höstas sitter 61-åringen häktad.
Rättegången börjar nästa torsdag och pågår fram till midsommar.

Statlig lönegeranti

Lönegarantin innebär att staten betalar lönen till de anställda i ett företag som gått i konkurs.
Normalt ersätter staten tre månadslöner plus semesterersättning.
Högsta beloppet är fyra prisbasbelopp, idag 177 600 kronor.
Konkursförvaltaren ska lämna anmälan för lönegaranti till länsstyrelsen, som betalar ut pengarna.
Lönegarantibedrägerier beräknas kosta samhället 150–200 miljoner kronor om året.
Källor: Lönegarantilagen och Kronofogden.
Gå till toppen