Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Arbetslivet kan lära av studenter

Arbetslivet har en hel del att lära av vad proffsiga studenter i sina bästa stunder kan prestera.
Det var gästerna överens om när ideellt studentarbetes betydelse för karriären på måndagen stod i centrum för Sydsvenskans näringslivsarrangemang Fem i Tre.

Fem i Tre på Medicon Village i Lund.
Thomas Frostberg, Fanny Ramel och Lena Ek.Bild: Jenny Leyman
– Du får aldrig ett jobb enbart på dina meriter från studentlivet. Men om jag väljer bland fem jobbsökande supermeriterade kandidater faller valet nog gärna på den som varit engagerad i roliga saker under studenttiden. För mig är det ofta bevis både på social kompetens och på en förmåga att samla ihop sig när det gäller, säger miljöminister Lena Ek (C).
Hon var aktiv i Lunds studentliv både under och efter sin studietid och deltog i arbetet runt fyra Lundakarnevaler under åren 1978-1990. Hon är den första att skriva på om att arbetet med en karneval kan vara både slitsamt och tidskrävande. Men i jämförelse med de utmaningar som en miljöminister kan ställas inför är det ändå bara fråga om uppvärmning, menar hon.
– Karnevalsslitet var en bra skola till exempel inför utmaningen att leda FN-förhandlingar kring klimatfrågor, som jag gjorde i Warszawa i höstas. Där handlade det om att fortfarande efter tre dagar utan sömn vara samlad, vaken och dessutom helt nykter när den fjärde dagen kom, säger hon.
Tillsammans med årets karnevalsgeneral Fanny Ramel var hon inbjuden som huvudgäst vid Fem i Tre-träffen. Men redan efter en kort stund fanns även andra tunga profiler knutna till Lundakarnevalen på scenen.
– De finns en slags renhet och drivkraft i ideellt arbete där resultatet många gånger överträffar arbetslivet. Människor tittar inte på klockan och väntar på att få gå hem på samma sätt, kommenterar komikerprofilen Johan Wester med engagemang i två Lundakarnevaler bakom sig.
Han tycker det finns en fara i att studenter i dag tar för många saker på för stort allvar redan vid tidig ålder och varnade för det han kallade "cv-jakten".
Veteranerna från tidigare karnevaler som Mats Nilsson, general vid Karnevalen 2002 och Anna Pilkrona Godden, it- och kommunikationsansvarig vid samma karneval, var imponerade av vad de hittills fått se av förberedelserna inför årets karnevalsupplaga.
– Jag besökte karnevalsfolket för att kanske kunna tipsa dem om något men upptäckte snart att det inte fanns något jag kunde bidra med. De är extremt välförberedda, säger Mats Nilsson.
Han driver i dag eventföretaget Nineyards i Malmö där han haft stor nytta av erfarenheterna från studentlivet.
– Inte minst gäller det att ha lärt sig ödmjukhet och att ge folk chansen att verkligen komma loss utifrån sin egen förmåga. Tålamod är viktigt för att till exempel förstå att någon som inte är van att prata engelska behöver tid för att visa vad den personen verkligen vet och vill ha sagt, säger Mats Nilsson.
Fanny Ramel utsattes i höstas för ett rejält tålamodstest när hon under två veckor inte fick röja att hon blivit vald till general för karnevalen.
– Lite jobbigt var det, men även diskussionen inför valet av general var krävande. Den höll på i åtta timmar, berättar Fanny Ramel.
Gå till toppen