Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dan Park häktad för hets mot folkgrupp

Provokatören Dan Park har tidigare dömts för hets mot folkgrupp. I förra veckan var han återigen i tingsrätten åtalad för nya hetsbrott. Inom ett dygn efter rättegången begick han ännu fler hetsbrott, menar åklagaren.

Dan Park i Lunds tingsrätt 2012.Bild: Hussein El-Alawi (arkiv)
Nu har han häktats.
- Han har häktats eftersom det finns risk att han fortsätter begå nya brott, säger åklagaren Magnus Pettersson efter häktningsförhandlingen.
Det var i onsdags som Dan Park var i rätten åtalad för tre fall av hets mot folkgrupp och förtal. Bland annat ska han ha klistrat upp rasistiska affischer med ansiktsbilder på två Malmöbor där de hängde i snaror från en bro. Bilden sattes upp på elskåp på stan och har även spridits på nätet.
- Mindre än ett dygn efter förhandlingen gör han något som jag påstår är ett nytt fall av hets mot folkgrupp, säger Magnus Pettersson.
Brottet gäller ett foto Dan Park ska ha lagt ut på nätet.
Att människor begärs häktade för hets mot folkgrupp är mycket ovanligt eftersom straffvärdet är lågt. Dan Park kommer sitta inlåst till på fredag, enligt tingsrättens beslut.
- Det är den tid jag bedömer att vi behöver för utredningen, säger Pettersson.
Dan Park dömdes så sent som för två år sedan för förtal och hets mot folkgrupp. Eftersom han återfallit i samma brottslighet krävde Pettersson fängelsestraff under förra veckans rättegång.
- Jag bedömer att straffvärdet inte understiger tre månaders fängelse.
Under den senaste polisutredningen mot Dan Park nekar han till brott och säger sig inte förstå att hans kreationer kan upplevas kränkande.
Gå till toppen