Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fyra års mardröm blev bok som ska ge män kraft

Efter återkommande missfall med allvarliga komplikationer för hans fru flydde Tobias Åkerman in i studier och jobb för att slippa identifiera sig med barnlösheten. Nu har han skrivit den bok han själv saknade när livet rämnade.

Att få höra om andra som är i en liknande situation kan vara stärkande, och det är viktigt att både mäns och kvinnors upplevelser av barnlängtan lyfts fram, menar Tobias Åkerman.Bild: Julia Lindemalm
Det är sommarkväll och Tobias Åkerman och hans fru väntar barn på nytt. Hoppet har återigen tänts, även om minnena från de missfall paret drabbats av tidigare tränger sig på.
Plötsligt känner hustrun starka smärtor i magen och senare på natten får hon svårt att andas. Det visar sig vara ett utomkvedshavandeskap, ett befruktat ägg som börjat växa utanför livmodern. Borttappade prover på sjukhuset har gjort att det inte upptäckts i tid.
Händelseförloppet är snabbt. När paret till slut kommer till akuten är situationen livshotande. Buken är blodfylld och blod trycker på diafragman, vilket gör det svårt att andas.
Tobias Åkerman håller hustrun i handen och intalar sig själv att det inte är för sista gången. Han ser henne rullas iväg i sjukhuskorridoren. Dörrar stängs och han står ensam kvar.
– Det var ingen som fångade upp mig. Jag letade runt innan jag hittade en reception och kunde ta mig hem, säger han.
Även om han är glad att allt fokus var på hans fru i den akuta situationen tycker han sig se ett mönster. En risk att männens, pappornas, roll glöms bort. Han saknade ett forum dit han kunde vända sig. En stöttande medmänniska.
– Jag kände att om jag inte ens kunde lyckas med fortplantning, det mest grundläggande i livet, hur skulle jag då kunna lyckas med någonting annat.
Som en sorts egenterapi skrev han ner sina känslor och tankar från de omtumlande fyra åren då de försökte få barn. Han skrev om de återkommande missfallen med allt tuffare fysiska komplikationer. Om längtan efter att bli förälder och hoppet som släcktes gång på gång. Om rädslorna, frustrationen och ilskan. Anteckningarna har nu omvandlats till en bok som ska vara till stöd för andra män i samma situation.
Inga tester som paret gjorde visade på något fel. Gång på gång uppmanades de att ge det lite mer tid. Folk i omgivningen tröstade med intellektuella resonemang eller försökte muntra upp med att säga ”Nästa gång går det säkert bra!”
– Allt var i välmening, men om man är mitt uppe i en sorgeprocess så har man större behov av att någon lyssnar än berättar saker för en.
Paret distanserade sig från de vänner som hade fått barn. De orkade inte med skämtsamma uppmaningar och gliringar om att de själva borde bli föräldrar. Tobias Åkerman beskriver det som ett öppet sår.
Samtidigt gick han in stenhårt för studierna på universitetet. Han fick högsta betyg i det mesta och var inte nöjd om han inte var bäst i klassen. Framgångarna blev ett sätt att skjuta undan det ofruktsamma jaget. Men så fick han underkänt på en tenta under mastersstudierna vid Ekonomihögskolan i Lund och bröt ihop. Allt annat i livet sköljde över honom. Han hamnade i kris.
– Det blev tydligt att jag byggt upp hela min identitet på vad jag lyckades prestera istället för vem jag egentligen är. I efterhand ser jag att det var nyttigt att jag misslyckades.
Även om sorgeprocessen var något han och hustrun gick igenom gemensamt så handlade det också om individuella prövningar. De bearbetade det som hände i olika faser och på olika sätt. När den ena var som mest nere fick den andra ta rollen att stödja, och tvärtom.
Efter fyra år, då paret även provat provrörsbefruktning, gav de upp försöken. Men sedan ett par år är de ändå föräldrar. Tobias Åkerman, som precis gått på pappaledighet, plockar ihop leksaker som ligger utspridda i barnrummet i radhuset i Hjärup. I en säng sover sonen, som paret adopterat.
Bokmanuset är klart. Tobias Åkerman hoppas skapa större förståelse kring ofrivillig barnlöshet.
– Det är inget ovanligt, men vi pratar alldeles för lite om det. Framförallt bland män. Jag trodde inte att det fanns någon alls i min omgivning som gått igenom ett missfall. Men när vi berättade vår historia kom det liknande berättelser från flera andra håll.

Tobias Åkerman

Ålder: 35 år
Bor: I Hjärup
Gör: Pappaledig, avslutade precis en projektanställning som kommunikationsstrateg vid Lunds universitet.
Familj: Fru och sonen Benjamin, ett år och åtta månader.
Aktuell: Tilldelades Sten K. Johnson-stiftelsens litteraturstipendium förra året och arbetar för att ge ut sin bok som handlar om ofrivillig barnlöshet ur en mans perspektiv. Förordet har skrivits av författaren och krönikören Marcus Birro.
Gå till toppen