Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Inger Ekdahl

Konstnären Inger Ekdahl, Malmö, har avlidit i en ålder av 92 år. Hon var gift med Eric H Olson, som dog 1995. Båda var pionjärer inom den konkreta konsten.

Under åren i Paris, sent 1940- och tidigt 1950-tal, hörde de till den internationella konkretismens inre kretsar. Först hade de lärt känna den gamle kubisten Alfred Reth, snart kom de i kontakt med frontfigurer som Michel Seuphor och César Domela. De rörde sig i kretsarna kring det legendariska galleriet Colette Allendy.
Men Ekdahl upprättade ett alldeles eget förhållande till de geometriska formexperimenten. Det var alltid helheten i bilden som gällde, gärna i symmetrier. Så var det också under 1950-talet, då hon arbetade i en spontanistisk anda som kunde förväxlas med informell konst. Och hon ställde ut tillsammans med Rune Hagberg hos Gummesons i Stockholm trots att de var väsensskilda.
Myllret, mångfalden och flimret på hennes bilder skapade mönster i rumsliga skikt, det till synes spontanistiska draget var en högst medveten och kontrollerad parameter. Hon övergav den snart för starka, fasta volymer. De blev ett slags dynamiska ljusspelmaskiner. Där vi till exempel ser klot eller cirklar visar det sig vid närmare granskning att hon skapat denna illusion av enbart raka linjer.
Hennes målningar blev som partitur för ögat att tolka, där inte de enkla upprepade formerna slog igenom utan en ny, förvandlad helhet. En geometrisk figur upprepad i mönster visade sig kunna skapa en helt annan geometrisk figur. Rakt blir runt etc. Hennes måleri var ett visuellt under.
Med sitt konsekventa arbetssätt kan hon sägas vara en svensk parallell till konstnärer som Bridget Riley eller Vera Molnar. Då talar jag om praktiska undersökningar av repetitiva formers uttryck. Det betyder att hon var en av dem som förde den konkreta konstens bildspråk vidare.
I vårt land var hon helt unik. Och väntar på sin rättmätiga plats i konsthistorien.
Thomas Millroth
konsthistoriker och författare
Gå till toppen