Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Max IV och ESS slukar anslagen

Lunds universitet vill köpa loss byggnaden för Max IV för att hålla ner kostnaderna. Samtidigt begär Universitetet 60 miljoner kronor i nya anslag från regeringen. Max IV och ESS suger upp alla ökade forskningsanslag.

Lunds universitet behöver inte göra nedskärningar för att bekosta Max IV och ESS, men kan inte heller öka anslagen till fakulteterna.
–Det gör att forskningen vid Lunds universitet får stå tillbaka i jämförelse med andra lärosäten, säger Per Eriksson, rektor för Lunds universitet som tillsammans med styrelseordförande Margot Wallström har uppvaktat regeringen.
– Även om vi nu klarar detta, så innebär det att vi inte har nya pengar att fördela till våra fakulteter. Det innebär status quo, man kan inte öka sin verksamhet, säger han.
Universitetet ska betala cirka 130 miljoner kronor per år, totalt ca 1,3 miljarder kronor under tioårsperiod, för ESS och MAX IV. 2014 fick Lunds universitet ökade anslag med 79 miljoner kronor.
En ny höjning på cirka 42 miljoner kronor kommer 2016. Regeringen har öronmärkt 50 miljoner kronor till Max IV, men via Vetenskapsrådet.
Kan ni begära att Universitetet ska kunna gasa inom alla områden samtidigt?
– Det är inte vad vi begär, men vi vill inte behöva vara noll på de andra områdena, säger Per Eriksson.
Universitetet har väckt frågan om att få köpa loss anläggningen för Max IV från fastighetsbolaget ML4 för att på så sätt kunna pressa hyreskostnaderna. Dessutom ställs krav på att regeringen begränsar Lunds universitets åtagande för ESS till 55 miljoner kronor per år.
– Vi vill att de uttalar det tydligt. Även om regeringen kan bestämma vad de vill över oss, så innebär det att de politiskt binder sig, säger Per Eriksson.
Gå till toppen