Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svindelhärvan lockade storpublik till rättssalen

Han har nått pensionsåldern men tvingas jobba för att få vardagen att gå ihop. Sammanlagt lurades han och 25 andra att satsa uppemot 60 miljoner kronor i försäkringar genom det konkursade Lundaföretaget Connecta Fond & Försäkring.

I rättegången som startade på måndagen, kräver de tillbaka miljonerna av Länsförsäkringar, det bolag som Connecta tecknade en garantiförsäkring hos för att hålla kunderna skadeslösa vid en finansiell kollaps.
Men försäkringsbolaget säger nej.
Bolagets jurister hävdar att det inte var genom Connecta som de 26 tecknade kapitalförsäkringarna, utan genom fondbolagets vd. Och därmed, menar Länsförsäkringars jurister, gäller inte garantiförsäkringen.
I samband med avslöjandet av svindelhärvan i slutet av 2010 avled vd:n. Miljonerna har inte återfunnits.
– Jag förstår att de här personerna är besvikna. Men det här handlar om juridik. Att vi i dag befinner oss i tingsrätten beror inte på Länsförsäkringar, utan på vd:n som inte finns längre och så måste har varit väldigt skicklig på att dupera människor, säger chefsjurist, Rolf Sjöberg, Länsförsäkringar Bank & Företag.
Mannen som Sydsvenskan pratar med inför de fjorton dagar långa förhandlingarna som av utrymmesskäl inte hålls i Lunds tingsrätt utan i Landskrona, vill vara anonym.
Han berättar att han för drygt fyra år sedan blev inbjuden av Connecta till en informationskväll.
– Därpå fick jag kontakt med dess vd som jag träffade flera gånger på bolagets kontor i Lund. Han föreslog att jag skulle belåna huset på två miljoner kronor för att, via Connecta, satsa på en kapitalförsäkring. Efter lite funderingar sa jag okej och tyckte att upplägget lät bra. Det hela skulle ge mig lite extra pensionspengar, säger mannen.
– Allt som jag undertecknade skedde på papper med Connectas firmanamn. Det är självklart att det var Connecta som jag vände mig till, inte till dess vd som privatperson,
Mannen beskriver kontakterna med vd:n som ”kamratliga”, att han verkade ”reko och hade många idéer”. Vid ett tillfälle bjöd vd:n honom på frukost på Grand.
I dag är situationen totalt omvänd. Mannen är svindlad på över två miljoner kronor, känner skuld sedan han blev lurad och kämpar med att hålla humöret uppe.
– Som läget är i dag har jag blivit av med miljonerna och får dessutom betala uppemot 12 000 kronor i ränta varje månad till banken. Istället för att gå i pension får jag arbeta hårdare än tidigare för att få in pengar, säger han.

Stoppades av Finansinspektionen

I augusti 2004 gav Finansinspektionen tillstånd för Connecta Fond & Försäkring AB att förmedla bland annat kapitalförsäkringar.
Kunderna letades upp genom ett callcenter, ett dotterbolag som fanns i samma fastighet på Grönegatan.
Efter ett tips om att allt inte stod rätt till slog Finansinspektionen i mars 2010.
Ett halvår senare upptaxerade Skatteverket vd:n med tio miljoner kronor, otaxerade pengar från kunder som hade funnits på hans privata bankkonto.
I november samma år försattes Connecta i konkurs. Några veckor senare avled vd:n.
Den 17 december 2010 drog Finansinspektionen in bolagets tillstånd att driva försäkringsförmedling och handel med värdepapper.
Gå till toppen