Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Tryggheten kom med sista barnkullen

Visa inga känslor, tala aldrig om det. Som liten uppmanades Håkan Bjerking att hålla inne med det han kände när pappan misshandlade och förgrep sig på honom och syskonen. I dag är han fembarnspappa och menar att föräldraskap är något man måste förtjäna.

Tillbringa tid tillsammans. Att inte göra något särskilt kan vara minst lika värdefullt som att fylla tiden med olika aktiviteter, tycker Håkan Bjerking. Här hemma i Höllviken med dottern Tindra och lånehunden Ellie.Bild: Julia Lindemalm
I filmen ”Inga tårar” från 2006, med Mikael Persbrandt och Alexandra Rapaport i huvudrollerna, rullas en dyster och destruktiv släkthistoria upp. Svek, otrohet, lögner, bortlämnade och förträngda barn, våld, alkoholism. Och så alla känslor man ska hålla för sig själv.
Filmen är skriven och regisserad av Håkan Bjerking och bygger på hans egna minnen från uppväxten i en förort till Stockholm och på hans efterforskningar av släktens historia.
Han tänker återkommande på det som varit. Några dagar före intervjun träffade han sin storasyster och de pratade om uppväxten. Så som de ofta gör.
– Har man en pappa som misshandlar och förgriper sig på sina barn blir man skadad på olika sätt. Allt det här har satt sina spår, säger Håkan Bjerking.
Han bor i dag i Höllviken med sin fru och deras två barn, en dotter som är fjorton och en son som är elva år. Men det har gått trettio år sedan han blev pappa första gången.
– Att få barn är något stort och fysiskt konkret. Det är en känsla jag unnar alla att få uppleva. Att inte kunna få barn måste vara en tragik, det förstår jag.
Han har velat erbjuda sin familj den trygghet och det stöd han själv saknade när han växte upp. Han har velat visa att släktens destruktiva arv går att bryta, att han kan skapa en fungerande familj. Men det skulle inte bli precis så som han såg det framför sig.
En tid efter att hans första dotter föddes separerade han från hennes mamma. De hade flyttat till Stockholm från Gävle, där de båda två jobbat på Folkteatern. Han som regissör och hon som skådespelare. De kastades ut i arbetslöshet och delade en trång liten lägenhet. Det tärde på relationen och de bröt upp.
Håkan Bjerking träffade en ny kvinna och fick efter ett tag två barn med henne. Men även deras relation skulle spricka. De gled ifrån varandra.
– Att gå igenom sådana här separationer är otroligt jobbigt. Man drar sig för att fatta beslutet så långt som det bara går. Tänker på barnen.
Han minns tillbaka på tiden i samband med det andra uppbrottet. Han var ledsen, kände tomhet och hade en känsla av att allt var meningslöst. Hans äldre bror kom hem och stekte pannkakor. Själv låg han på golvet och grät.
– Det var en märklig situation. Jag låg där och jag minns att barnen hoppade över mig. Det var ändå okej på något sätt. Jag fick vara ledsen och de fick se det.
I efterhand ser han besluten att bryta upp som de enda rätta.
– Det är bättre att skilja sig. Att barnen får ha föräldrar som mår bra istället för att de lever i en dålig relation och gnäller på varandra hela tiden.
Men han har, trots att han lovade sig själv det motsatta, periodvis försummat sina barn. Han säger att han inte alltid funnits där när de behövt honom. Han drog sig undan och tillbringade mer tid med den nya kvinna han träffat, prioriterade förälskelsen och andra saker i livet framför barnen. Hans mellanbarn har aldrig förlåtit honom och deras relation har inte återhämtat sig.
– I dag försöker jag vara öppen och stå för de misstag jag har gjort. Sveken mot mina mellanbarn är mitt livs trauma. Att jag inte alltid stått upp för dem när jag borde ha gjort det. Det är en svår börda att bära.
I dag känner han sig tryggare i rollen som pappa. Han har inte upprepat samma misstag med de yngsta.
– Mitt viktigaste råd till alla föräldrar är att aldrig ta sina barn för givna. Du är förälder till dina barn för att du förtjänar det. Det är svårt att reparera saker som går sönder.

Håkan Bjerking

Ålder: 56 år.
Bor: I Höllviken.
Familj: Gift, barnen Simon, 11 år, och Tindra, 14 år. Har även tre döttrar, 30, 25, respektive 26 år, från tidigare relationer och ett barnbarn.
Gör: Regissör och producent med flera parallella projekt på gång. Bland annat en filmatisering av Mikael Niemis bok ”Kyrkdjävulen”. Har tidigare regisserat filmen ”Inga tårar” (2006) och producerat ett tiotal långfilmer, senast ”En enkel till Antibes” (2011). Har varit regiassistent åt bland andra Alf Sjöberg och Hans Alfredson.

15

... procent av barnen som föddes 2011 hade halvsyskon, jämfört med 20 procent år 2000.

Källa: SCB.

Läs alla artiklar om: Mäns barnlängtan
Gå till toppen