Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fängelse för Kärrtorpsattacken

En 29-årig man, Stockholmschef för nazistiska Svenska motståndsrörelsen, döms till åtta månaders fängelse för attacken mot en demonstration i Kärrtorp i december.

28 februari rättegången mot sju av dem som deltog i attacken mot en manifestation i Kärrtorp. Tre ledande nazister stod åtalade.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Stockholmschefen för nazistiska Svenska motståndsrörelsen döms till åtta månaders fängelse för attacken mot en demonstration i Kärrtorp i december.
Två 24-åriga män som även de ansetts vara drivande vid attacken döms båda till sex månaders fängelse. De döms för våldsamt upplopp precis som den 29-årige ledaren; den ene även för vapenbrott och brott mot vapenlagen.
Tre tonåringar döms samtidigt till ungdomstjänst, även de för våldsamt upplopp. En fjärde tonåring döms till ungdomsvård.
Södertörns tingsrätt skriver i domen att folksamlingen som männen ingått i varit ute efter att störa ordningen och tillsammans använt våld. Gruppen har också kastat sten och flaskor och haft påkar och sköldar. Därför är det ett våldsamt upplopp det har varit frågan om.
"Det har för tingsrätten varit uppenbart att det varit folksamlingen som först angripit de demonstrerande genom att de, så snart de anlände till torget, börjat springa och kasta flaskor mot dem", säger tingsrättens ordförande Claudia Vadaszi i ett pressmeddelande.
Nazistledarna har nekat och hävdar att det handlade om en motdemonstration. Åklagaren pekar på hur gruppen – beväpnade med sköldar, påkar och flaskor – attackerat manifestationen på förortstorget. Men flaskorna slängdes i försvarssyfte, hävdar den 29-årige Stockholmschefen för SMR, som vid rättegången sade att han var i Kärrtorp som privatperson och att organisationen inte stod bakom.
När det gäller en grov misshandel mot en V-politiker i Dalarna, som 29-åringen också har misstänkts för, så har åklagaren lagt ned åtalet.
I förra veckan häktades också en 25-årig man i sin utevaro. Enligt åklagaren har han utdelat en stöt med en påk eller flaggpinne som träffat en person på näsan. Stöten beskrivs som livsfarlig och åklagaren vill ha mannen häktad för dråpförsök.
I häktningsprotokollet skriver tingsrätten att mannen "är på sannolika skäl misstänkt för i vart fall grov misshandel".
Flera personer med kopplingar till vänsterextrema grupper misstänks också för våldsamt upplopp i Kärrtorp, men de har inte åtalats än.
Gå till toppen