Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Björklund: ”Hade ESS legat i Stockholm så hade de aldrig skrivit artikeln”

Forskningsminister Jan Björklund (FP) slår tillbaka mot Stockholms universitets rektor.

Bild: Vilhelm Stokstad
Astrid Söderbergh Widding, rektor för Stockholms universitet, kritiserar i dagens Sydsvenskan regeringens satsning på ESS. I en debattartikel under Aktuella frågor skriver hon tillsammans med Anders Karlhede, vice rektor i naturvetenskap vid Stockholms universitet, att "ESS är ett hot mot Lund och Sveriges forskning".
De anser att finansieringen och nyttan för forskningen är högst osäker och att mångmiljardsatsningen riskerar att ta pengar från mer angelägen forskning. ESS beskriver de som ett politiskt projekt som saknar förankring i forskarvärlden.
Jan Björklund är förvånad över utspelet.
– Uppfattningen att detta skulle vara ett hot mot svensk forskning delar jag inte. Det här är den största forskningsinvesteringen som sker i världen just nu. Det ena landet efter det andra är beredda att gå in med pengar. Senast Storbritannien som går in med två miljarder svenska kronor trots att de har stora budgetproblem. Detta har alla möjligheter att bli ett väldigt starkt lyft för svensk forskning.
Kritikerna säger att projektet saknar förankring i Forskarsverige.
– Det finns alltid olika uppfattningar. Hade ESS legat i Stockholm så hade de aldrig skrivit artikeln. Med stor sannolikhet så kommer Lund nu att bli ett vetenskapligt centrum av globalt intresse.
Något formellt beslut om att bygga ESS har inte fattats. Sveriges chefsförhandlare Lars Leijonborg jobbar mot deadline för att få fler länder att skriva på. 30 procent återstår för att täcka byggkostnaden på cirka 15,5 miljarder kronor. Viktiga länder som Tyskland och Frankrike har inte sagt slutgiltigt ja.
Hur mycket måste vara klart innan ni beslutar om byggstart?
– Det är inte färdigt än. Vi behöver ha med ett antal länder till. Vi sätter inte igång det om vi inte har finansiering, säger jan Björklund.
Blir det byggstart i sommar?
– Det är inte självklart, men jag är optimist.
Lunds universitet har begärt ytterligare 60 miljoner kronor att fördela till annan forskning när ESS och Max IV slukar alla resurser. Är det inte ett problem att andra forskningsområden inte kan växa?
– Lunds universitet själva bestämmer hur mycket pengar de vill gå in med. Om man tror att detta bara är något som ska sluka pengar och inte ge något ska man naturligtvis inte göra det. Jag har en helt annan uppfattning, säger han.
Flera länder tvekar. Är inte det ett tecken på att det inte finns så stort intresse som ni vill ge sken av?
– Låt oss bedöma det när vi är färdiga med finansieringen. Flera länder som har mycket djupa budgetproblem har trots det bestämt sig för att fullfölja de löften de gav när det var högkonjunktur för att de tycker att det här är viktigt.
Gå till toppen