Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Flera förändringar ska göra Konsthallen bättre

Jag delar många av de synpunkter, som framförts i debatten om Konsthallen den senaste tiden (Bengt Hall, Åsikter 21/3). Sedan jag tillträdde som ordförande i kultur- och fritidsnämnden har följande åtgärder vidtagits när det gäller Konsthallen och dess utbud.
En medborgarundersökning har genomförts för att undersöka vad Lundaborna tycker om olika kulturinstitutioner i staden. Majoriteten av de tillfrågade (54 procent) angav att man inte besökte Konsthallen för att man inte tyckte om utbudet. I Lunds konsthall liksom i de flesta andra konsthallar har det varit konsthallschefen ensam, som, inom ramen för det verksamhetsuppdrag som fastställts av politikerna, beslutat om vilka utställningar som skulle visas.
För att förändra Konsthallens utbud beslöt kultur- och fritidsnämnden för några år sedan att justera verksamhetsuppdraget till att omfatta även annan konst än samtidskonst och till att man skulle presentera ett varierat utställningsprogram med plats för såväl det smala som det breda.
Nämnden beslöt också att konsthallschefen ska informera en referensgrupp med politiker innan hon tar beslut om nya utställningar så att gruppen kan bistå konsthallschefen vid tolkningen av det politiskt beslutade verksamhetsuppdraget. För detta beslut fick vi en del kritik i medierna, som tyckte att vi politiker lade oss i den konstnärliga verksamheten.
Även om det kan ta lång tid att förändra en verksamhet som Konsthallens, eftersom utställningar ofta beställs långt i förväg, så märktes ingen nämnvärd förändring av utbudet de följande åren. Därför beslöt nämnden i slutet av förra året att begära medel för att införa en försöksverksamhet under två år med namnet Black box White box. Projektet innebär att man programlägger verksamheterna i Konsthallen och den så kallade Stenkrossen (Spyken södra) som en sammanhängande helhet och samtidigt skapar ett bredare utbud, större synlighet och förhoppningsvis en större publiktillströmning.
Verksamheten skall beredas av en programgrupp med olika experter och med Lunds kulturchef som beslutande. Konsthallschefen, vars förordnande, i motsats till de flesta andra konsthallschefers, inte är tidsbegränsat, sitter med i programgruppen, men kommer alltså inte längre att vara beslutande när det gäller utställningsverksamheten i Konsthallen.
Jag tror att Konsthallen kan bli attraktiv för alla Lundabor. Jag är numera optimistisk beträffande Konsthallens framtid.
Holger Radner (FP)
ordförande i kultur- och fritidsnämnden
Gå till toppen