Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: I kränkta elevers sällskap

Att med kränkthet som argument hindra andra att framföra eller ta del av åsikter har inget med demokrati att göra.

Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
I måndags fick en teaterföreställning för eleverna på Uppvidinge gymnasieskola avbrytas sedan tumult utbrutit.
”Vi blev chockade och kränkta över det som visades, bland annat var det bilder med sexuellt innehåll”, sade en elev till Smålandsposten.
I tisdags hindrades Sverigedemokratisk ungdom, SDU, från att besöka Globala gymnasiet på Södermalm i Stockholm. Ett femtiotal ungdomar – en del av dem elever vid skolan, andra inte – bildade kedja framför skolans entré och hindrade SDU från att komma in.
”Vi är här för att SDU inte ska komma in. Folk känner sig kränkta av det antidemokratiska partiet”, sade en av de blockerande icke-eleverna till DN.
Rätten att inte bli kränkt – i andra fall hänvisas det till rätten att känna sig trygg – görs till en rätt att sätta sig över demokratin.
Rätten att protestera mot åsikter och företeelser man ogillar görs till en rätt att fysiskt hindra andra från att föra fram sina åsikter, eller från att ta del av andras åsikter.
I det ena fallet fick de elever som ville – möjligen en majoritet – aldrig se föreställningen färdigt. I det andra fallet förhindrades de av Globala gymnasieskolans omkring 600 elever som så önskade från att ställa frågor, kritisera, argumentera med SDU.
Agerandet leder tanken till religiösa fanatiker som inte tolererar att någon stör deras världsbild.
Skolan har ett demokratiskt uppdrag. Av det skälet anser Skolverket att politiska partier bör släppas in i skolorna. I så fall gäller att urvalet av partier ska göras objektivt. Ett parti får inte nekas tillträde enbart på grund av partiets politiska åsikter.
Demokrati bygger på åsikts- och yttrandefrihet. En rättighet att inte bli kränkt – i subjektiv mening – är oförenlig med demokrati. Sådant som kan vara kränkningar i objektiv bemärkelse ska hanteras av rättsväsendet, inte av gatans parlament.
I en demokrati tolereras även intoleranta budskap, om de håller sig inom lagens ram. Och bemöts med argument och fakta. De undertrycks inte.
Det kan kännas frustrerande många gånger, men alternativen är klart sämre.
Att ställa sig över demokratin är att underkänna och undergräva demokratin.
Gå till toppen