Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

LISTA: Världens fridsammaste länder

Europa dominerar och Danmark toppar när skribenten Julia Melko listar världens tjugo mest fredliga och fridsamma länder.

En gatuvy från Tönder, som ligger i världens fridsammaste land: Danmark.Bild: Kent Hult (arkiv)
Sverige kommer femma och Norge två, Asiatiska Singapore gör ett hack i den europeiska dominansen genom att placera sig på tredje plats. Nästa icke-europeiska land på Julia Melkos lista är Japan, som placeras på tolfte plats.
Hennes lista är publicerad på rysk-amerikanska sajten Amerikanki. Den bygger på Global Peace Indexs samlade bedömningar av världens länders fredlighet, som inleddes 2007.
Så här ser Julia Melkos lista över världens tjugo fredligaste länder ut:
1. Danmark
2. Norge
3. Singapore
4. Slovenien
5. Sverige
6. Island
7. Belgien
8. Tjeckien
9. Schweiz
10. Japan
11. Irland
12. Finland
13. Nya Zeeland
14. Kanada
15. Austria
16. Bhutan
17. Australien
18. Portugal
19. Qatar
20. Mauritius
På Global Peace Indexs sajt finns en lista över de fredligaste länderna under förra året, 2013. Den ser delvis annorlunda ut - även om två nordiska länder ligger i topp:
1. Island
2. Danmark
3. Nya Zeeland
4. Österrike
5. Schweiz
6. Japan
7.Finland
8. Kanada
9. Sverige
10. Belgien.
Minst fredliga är trion Afghanistan, Somalia och Syrien. Ryssland hamnar också långt ner på listan över fridsamma länder, plats 155 bland 162 nominerade länder.
Gå till toppen