Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Andreas Ekström: Jättarna betalar - i data

Internetjättarna kan lugnt bygga vidare på sitt oligopol.

I praktiken går det till så här: under en tid har Twitter tagit emot ansökningar från universitet och forskargrupper, med projektbeskrivningar. Inom ett par veckor offentliggörs det vem som får tillgång till servrarnas guldgruvor, och exakt vad det är dessa utvalda forskare sedan vill ta reda på. Det kan handla om allt från sociologi till teknik och mediestudier.
Så varför är det här så viktigt för oss nätanvändare?
Därför att detta är modeuttrycket "big data" omsatt i verklighet. Den digitala revolutionens jättar samlar massor av information om oss användare. Oftast diskuteras detta i "negativa" termer – insamlingen ger ju ett litet fåtal företag stor kunskap om oss som individer. Ibland diskuteras det som en businessmöjlighet – den som vet mycket om sina användare kan också tjäna pengar på det.
Men om man vidgar perspektivet, och tänker på så storslagna saker som mänsklighetens bästa?
Google gjorde stor sensation genom sitt redskap Google Flu Trends, som genom en analys av sökordsbeteende kan följa och till och med förutse hur sjukdomar sprider sig, det är ett av de mest kända och effektiva exempel vi har sett. Med de enorma databaser de här företagen har kan vi lära oss otroligt mycket om massor av saker – trender och beteenden, ekonomiska rörelser och politiska processer. Därför är Twitters initiativ synnerligen välkommet.
Så ska man stanna där? Med en tacksamhetens tanke till ett infall av generositet och godhet hos en av de stora?
Det kan man kanske göra, men man ska nog tillföra en sak för att ekvationen ska gå ihop.
I dag domineras internet fullständigt av Google, Apple, Facebook, Microsoft och Amazon. Internet definieras, utvecklas och styrs i deprimerande stor utsträckning i samklang med de här fem bolagens vilja.
Den sortens makt väcker en motkraft. Förr eller senare kommer rop på starkare konkurrenslagstiftning och styckning av mäktiga bolag. Hur kan då dessa bolag slingra sig ur det?
De betalar, förstås. Men inte i pengar – utan i data. Öppenhet blir alldeles garanterat den mest gångbara valutan.
Om de fem stora på ett trovärdigt sätt kan säga till omvärlden: visst, vi vet massor, men vi delar med oss till seriösa forskare som arbetar för samhällets bästa – då får de vara i fred, och kan i lugn och ro bygga vidare på sitt oligopol.

Tre saker

1. Veckans shopping: Facebook köper Oculus, som sysslar med virtual reality-teknik, för två miljarder dollar. Det verkar högst oklart om ens Facebook självt vet vad de ska ha bolaget till. Bra att ha i största allmänhet?
2. Veckans app: Klassikern Medicinsk ordbok, skapad och moderniserad i Lund, är nyligen uppdaterad även i appform. Inte bara vårdpersonal har glädje av den – den är dessutom en guldgruva för varje ordälskare.
3. Veckans blogg: Snart börjar allsvenskan, och då är bloggen "Fotboll, förbannad fotboll och statistik" helt oumbärlig. Bara data, inget snicksnack. Läs!
Gå till toppen