Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu måste pengarna ros i land

Lars Leijonborg jobbar på för att skrapa ihop de sista miljarderna till forskningsanläggningen ESS.

Lars Leijonborg dök upp glatt leende utanför Frankrikes ministerium för forskning och högre utbildning. Där inne fick han ett nytt bud om ESS att ta med sig hem och fundera på.Den svenske chefsförhandlaren samlar styrkan utanför Frankrikes ministerium för forskning och högre utbildning. Styrkommitténs ordförande Lars Börjesson har ryggen mot kameran och David Edvardsson avhandlar detaljer per telefon.Ett tiotal resor ut i Europa har han gjort för att sy ihop ESS-avtal.
Vi vet inte hur det gick. Leijonborg och hans delegation har just avslutat lunchen med sina franska motparter inne i ministeriet för forskning och högre utbildning.
Han är förtegen om hur långt Frankrike vill gå för att stödja ESS. Fransmännen tycks dock ha sockrat budet.
– Nu ska vi hem och utvärdera kompromissen. Jag tycker absolut att förhandlingarna gått framåt, säger Lars Leijonborg.
Den förre folkpartiledaren är i Paris för att ro iland vad han kallar en av sina största framgångar som forskningsminister.
Då, 2009, när avsiktsförklaringar undertecknades av sjutton länder, fick han dock inga bindande löften om pengar för jätteinvesteringen på åkermarken nordost om Lund.
Nu viker han som svensk chefsförhandlare ett dygn i Paris för att lösa en del av den detaljen.
Fem miljarder kronor – 30 procent av byggkostnaden – saknas fortfarande och det är makthavarna här i Paris, samt deras kolleger i Berlin och Rom som ännu inte är med på banan.
Lars Leijonborg värjer sig dock för beloppet.
– Så är det inte. Vi har bud som vi ännu inte accepterat. Och hade vi accepterat dem, så skulle det saknas långt mindre än 30 procent för finansieringen, säger han.
Sydsvenskan möter på fredagsmorgonen den svensk-danska förhandlingsdelegationen utanför ministeriet på Rue Descartes.
Det är en gammal pampig byggnad i skuggan av jättelika Panthéon.
Professor Lars Börjesson, som leder ESS tunga styrkommitté och är en av initiativtagarna, säger att det inte är ett enkelt projekt att foga samman.
Sjutton länder med olika kulturer, forskningsintressen och önskemål ska samarbeta och ha en gemensam syn på tekniska lösningar.
– Dessutom kommer det val i länderna emellan, säger Lars Börjesson och syftar på höstens segdragna regeringsbildning i Tyskland.
Lars Leijonborg fruktar att det franska kommunvalet som avgörs till helgen kan spöka inför den slutliga överenskommelsen med Frankrike.
– Valet kan leda till att regeringen ombildas och i det sammanhanget tillträder nya ministrar. Den franska ekonomin är inte lysande och vi lever mitt i den politiska turbulensen, säger han.
Kvällen innan, nere vid delegationens hotell invid floden Seine, har Lars Leijonborg en stund över för att prata ESS. 31 mars har satts som slutdatum för att få alla sjutton intresserade länder med på projektet.
Datumet kommer inte att hållas och Lars Leijonborgs förordnande kommer att förlängas ”några veckor, någon månad”.
– Vi har en bit in i april på oss att slutföra förhandlingsrundorna. Drar det ut mer i tid hinner regeringen inte få ett beslutsunderlag så att byggstarten kan ske i sommar, säger han.
Vad händer då med projektet?
– Det kan jag inte svara på. Jag är helt inställd på att klara tidpunkten.
Har du något konkret förslag med dig i bagaget eller är syftet med resan att lirka med fransmännen?
– Både och. Konkret handlar det om att komma överens. Att få fram ett skriftligt avtal som innehåller siffror.
Ska du ha med dig ett sådant avtal hem?
– Nu närmar du dig det jag inte kan tala så mycket om. Jag kan inte tala om den akuta eller aktuella, skulle jag säga, förhandlingssituationen.
Hela ESS-projektet fick stark kritik av rektor och vicerektor på Stockholms universitet i torsdagens Sydsvenskan. De pekade bland annat på de ”löften av motköpskaraktär som gjorts i utbyte mot internationella bidrag till ESS” (se nästa uppslag).
Just nu pågår också förhandlingar med Italien som gäller forskningssamarbete i Italien och vid sidan av ESS.
Lars Leijonborg säger att han ogillar benämningen ”motköp”.
– Jag tror inte att Sverige ingår några avtal som inte kan försvaras på sina egna meriter.
För ni nu några förhandlingar av den karaktären med Frankrike?
– Inga som jag är inblandad i. Frankrike har heller inte begärt några ytterligare utfästelser.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) sade i gårdagens tidning att kritiken från Stockholms universitet bottnar i att ESS byggs i Lund och i inte Stockholm.
Lars Leijonborg säger att han inte förstår kritiken och beskrivningen av ESS som en gökunge, som tränger undan annan forskning i Sverige.
– När jag 2006 tillträdde som forskningsminister hade jag aldrig hört talas om ESS. Men jag lade stor energi på att undersöka om anläggningen hade stöd i forskarsamhället och stödet fanns då och det finns fortfarande.
Vad säger du om att Lunds universitet begär mer pengar eftersom ESS slukar så mycket?
– För Lund tillkommer ett argument. Universitetet bidrar med egna pengar som utlovats. Men forskningsanläggningen betyder enormt mycket för universitetet. Och även Lund är mycket gynnat av ökade statsbidrag.
Organisationen kring uppbyggnaden av ESS tickar allt mer pengar. 2012 räknades kostnaderna samman till 348 miljoner kronor och ifjor ökade underskottet till 533 miljoner kronor.
Hur stark press har du på dig att ro projektet i land?
– Jag är plikttrogen och känner att jag måste göra så gott jag kan.
Hur går det i förhandlingarna med de andra tunga deltagarna Tyskland och Italien?
– Vi är nära en uppgörelse, säger Lars Leijonborg.
Gå till toppen