Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Oklart vem som bestämmer i Lunds Konsthall

Holger Radner (FP) påstår att konsthallschefen Åsa Nacking inte längre får bestämma vilka utställningar som ska visas. Men det är ett påstående som hon inte håller med om.

Åsa Nacking.Bild: Julia Lindemalm
Holger Radner har länge varit öppet kritisk mot utställningsverksamheten i Lunds Konsthall och mot Åsa Nacking som konsthallschef.
I ett debattinlägg i torsdagens Sydsvenskan skrev han att hon "kommer alltså inte längre att vara beslutande när det gäller utställningsverksamheten i Konsthallen."
I en intervju med Sydsvenskan under fredagen bekräftade Holger Radner sitt påstående:
– Ja, till skillnad från andra konsthallschefer är hon inte längre beslutande för utställningsverksamheten.
Detta var en nyhet för konsthallschefen Åsa Nacking när Sydsvenskan nådde henne på fredagskvällen:
– Jag har inte förstått att det skulle vara på det viset. Jag vet inget annat än att jag fortfarande ansvarig för utställningarna på Konsthallen.
Källan till de vitt skilda uppfattningarna om konsthallschefen ställning är projektet Black Box White Box som var uppe till beslut i kultur- och fritidsnämnden i december.
Det är ett treårigt projekt som omfattar Konsthallen, en lokal som kallas Stenkrossen (Spyken södra) och svarta och vita kuber med skiftande kulturellt innehåll som ska placeras ut på stan.
I underlaget till nämnden framgår det att kulturchefen Torsten Schenlær ska ha det övergripande ansvaret för utställningsverksamheten i det projektet, medan Åsa Nacking bara ska ingå i ett programråd som tar fram förslagen.
Såhär beskrev Holger Radner projektet i Sydsvenskan:
"Verksamheten skall beredas av en programgrupp med olika experter och med Lunds kulturchef som beslutande. Konsthallschefen, vars förordnande, i motsats till de flesta andra konsthallschefers, inte är tidsbegränsat, sitter med i programgruppen, men kommer alltså inte längre att vara beslutande när det gäller utställningsverksamheten i Konsthallen."
Att från beslutsunderlaget för ett treårigt projekt som ännu inte förverkligats dra slutsatsen att Åsa Nacking inte längre är beslutande för utställningsverksamheten i Konsthallen är "ett långt hopp" som hon själv uttryckte det på fredagskvällen:
– Black Box White Box är något som skulle läggas ovanpå den vanliga verksamheten i Konsthallen. Det finns en grupp som jobbar under Torsten Schenlær med olika kompetenser som dans och teater. Att få det till att han beslutar om utställningsverksamheten i Konsthallen är ett långt hopp.
Lunds kulturchef Torsten Schenlær förmådde inte bringa mycket mer klarhet i frågan på fredagskvällen:
– Såhär är det: Jag är ansvarig för projektet Black Box White Box. Det projektet sökte nämnden pengar till. Men det har inte startat eftersom nämnden inte har fått några pengar till det.
Har kulturnämnden tagit något beslut om konsthallschefens ställning?
– Det finns inget beslut i nämnden om att Åsa Nacking ska fråntas sin konsthallschefsroll.
Så det betyder att det fortfarande är hon som fattar beslut om utställningarna i Konsthallen?
– Du sätter mig i en väldigt svår situation. Därför hänvisar jag till Holger Radner. Det är bara han som kan svara på det.
Finns det över huvud taget något beslut i kultur- och fritidsnämnden om Åsa Nackings roll?
– Några andra beslut finns inte. Det har inte ens varit uppe till diskussion.
Åsa Nacking visste på fredagskvällen inte hur hon skulle tolka Holger Radners uttalande.
– Ingen aning.
Vad händer nu?
– Jag vet inte. Nu tar jag ledigt över helgen. Så får vi se på måndag.
Senare på fredagskvällen säger Holger Radner till Sydsvenskan att det är ett enigt beslut i kultur- och fritidsnämnden att Åsa Nacking ska fråntas sin beslutsrätt.
– Vi är alla överens om att det ska vara på det sättet.

Detta har hänt

April 2010
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Holger Radner (FP) drar igång en översyn av Konsthallens uppdrag. Bakgrunden är ett stort missnöje med utställningarna och vikande besökssiffror.
April 2011
Konsthallen får låga betyg i en medborgarundersökning om kulturlivet i Lund.
April 2012
Kultur- och fritidsnämnden beslutar att Konsthallens chef Åsa Nacking måste prata med politiker innan hon bestämmer vilka utställningar som ska visas. Nacking tycker inte att det påverkar hennes möjligheter att ha den konstnärliga profil som hon vill ha, men många andra i konstvärlden reagerar. "Det här är helt obegripligt och väldigt ovanligt. Åsa Nacking har gjort ett fantastiskt bra arbete både om man tittar på kvalitet, besökssiffror och ekonomi. Hon behöver ingen överrock", säger Gertrud Sandqvist, prefekt och konstnärlig ledare för Konsthögskolan i Malmö.
Augusti 2013
Politikerna i kultur- och fritidsnämnden tar ifrån Åsa Nacking beslutsrätten när det gäller inköp av offentlig konst. Det slutliga beslutet ska fattas av ett arbetsutskott för konst med tre politiker. Nacking anser inte att beslutet är kontroversiellt.
December 2013
Kultur- och fritidsnämnden beslutar att Lunds konsthall, Stenkrossen och projektet Black Box White box ska programläggas samlat. Kulturchefen fattar beslut om utbudet efter samråd med en programgrupp
Gå till toppen