Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Saga Becker: ”Det där sökandet har jag själv gått igenom”

När Sebastian träffar Andreas en sommarnatt blir hen genast kär. För Andreas tar det lite längre tid att acceptera känslorna. I ”Nånting måste gå sönder” gör Malmöbon Saga Becker sin skådespelardebut som Sebastian.

Berättelsen handlar om Sebastians längtan efter kärlek och sökande efter sitt rätta jag, som kvinnan Ellie. Sebastian och Andreas (spelad av Iggy Malmborg), inleder en relation ackompanjerade till ett melankoliskt sommarljus över Stockholm, samtidigt som Ellie växer sig starkare inom Sebastian.
Hur skiljer sig Ellie från Sebastian?
– Ellie är alltid rakryggad, modig och stark. Hon tar ingen skit. Ellie är den personen som Sebastian alltid drömt om att vara, ett alterego som vill komma ut, berättar Saga Becker.
”Nånting måste gå sönder” är regisserad av Ester Martin Bergsmark och baserad på Eli Levéns roman ”Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller hela jorden på plats”. Ester Martin Bergsmark och Eli Levén har tidigare arbetat tillsammans, då med filmen ”Pojktanten”.
När Saga Becker fick rollen hade hon ingen tidigare skådespelarerfarenhet. Hon såg en annons på QX för casting till filmen och köpte Eli Levéns roman. Efter att ha sträckläst den på några timmar sökte hon rollen.
– Någonting hände med mig när jag läste boken. Eli satte ord på saker som inte går att förklara, berättar Saga Becker.
Vad fick dig att ta steget och söka rollen?
– Jag kände mig dragen till rollen eftersom det finns likheter mellan mig och Sebastian. Det där identitetssökandet har jag själv gått igenom hela mitt liv. Vem är jag, var hör jag hemma, var får jag plats i det här samhället? Var kan jag få vara den jag är fullt ut utan att behöva förklara eller stå upp för min egen existens hela tiden?
Saga Becker gör en utlämnande debutroll som Sebastian. Man kommer väldigt nära, och filmen har fått mycket uppmärksamhet på filmfestivaler i Sverige och utomlands. Den öppnade Göteborgs filmfestival och vann en pris för ”Bästa film” på filmfestivalen i Rotterdam. Hon vill gärna fortsätta skådespela.
– Jag blottade mig själv helt och hållet, eftersom jag tycker att det är en så viktig film. Alla i projektet var väldigt utlämnande eftersom vi trodde så mycket på det, säger Saga Becker.
Filmteamet inledde arbetet med filmen redan sommaren 2010. De har jobbat efter manus, men inte låtit scenerna låsas fast vid den skrivna dialogen. Filmen innehåller många Stockholmsreferenser, men kärlekshistorian är universell samtidigt som den är nyskapande.
– Jag är stolt över vad vi har åstadkommit. I film blir transpersoner ofta porträtterade som narkomaner eller prostituerade, jag tycker det är synd och orättvist, säger Saga Becker.
Hade filmen kunnat nå ut lika bra för, säg, fem år sedan?
– Den har blivit politisk, nu när världen ser ut som den gör, med det som händer i Ryssland, Uganda och vad som hände i Malmö den 8 mars. Folk bryr sig om att alla ska få finnas till. Därför tror jag filmen har fått ett så bra mottagande, folk är trötta på att människor blir olika behandlade. Oavsett vilka vi är så ska vi få finnas till.

”Nånting måste gå sönder”

Filmen utspelar sig i Stockholm, men flera av de inblandade har anknytning till Malmö. Saga Becker, uppvuxen i Ronneby, bor numera i Malmö. Motspelaren Iggy Malmborg är också Malmöbo och ingick tidigare i den kontroversiella teaterduon White on White. Ester Martin Bergsmark bor i Berlin, men var tidigare verksam i Malmö där han gjorde den guldbaggebelönade dokumentären ”Maggie vaknar på balkongen” tillsammans med Mark Hammarberg.
Filmen är baserad på Eli Levéns roman ”Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller hela jorden på plats”, som vann Borås tidnings debutantpris 2011.
Levén och Bergsmark har skrivit manuset tillsammans. Senast samarbetade de i Bergsmarks ”Pojktanten” (2012), där de spelar sig själva.
Gå till toppen