Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Tongivande profil fortsätter på kammaren

Olof Nordberg lämnar Lunds kammarmusiksällskaps styrelse – efter 45 år.

Valthornet har följt Olof Nordberg sedan tonåren i Karlskrona. Annars har han ägnat mycket tid åt Lunds kammarmusiksällskap, där han under 45 år suttit i styrelsen och bokat artister.Bild: Herman Omstedt
Olof Nordberg avgår efter 45 år i Lunds kammarmusiksällskaps styrelse. Han kan berätta om att tappa bort en hel stråkkvartett i en klassisk lundensisk leksaksaffär. Liksom om fingerbrytande handbollspassningar från Uno Danielsson.
Under hela denna tid har Olof Nordberg, i perioder ensam, varit den som bokat in artister till konserterna. Och han gläds nu åt att Lunds kammarmusiksällskap har en stabil medlemskår och publik.
– Intresset är större än när jag började. Vi har runt 300 medlemmar och det kommer drygt hundra personer till varje konsert, även en del ungdomar. Siffrorna är bland de bästa i Sverige för kammarmusik. Vi har arbetat in oss, med kvalitet.
Återväxten bland unga svenska klassiska musiker är ganska klen. Men kammarmusiken dör inte, slår Olof Nordberg fast. Nya lyssnare fyller på hela tiden.
För Lundabon och grundskoleläraren Olof Nordberg är kammarmusik – klassisk musik för små ensembler eller en solomusiker – nummer ett. Och han tycker att det bästa inom klassisk musik har skrivits för stråkkvartett, en form som ger kompositören alla möjligheter.
Själv spelar dock Olof Nordberg valthorn, inte det vanligaste kammarmusikverktyget. Och det började också med blåsmusik.
– Jag är uppvuxen mitt emot kasernen i Karlskrona. Där gavs konserter av flottans musikkår och jag sprang över för att lyssna redan som tre-fyraåring.
Unge Olof sökte senare själv in till militärmusiken och spelade sitt valthorn där i fyra år. Men sedan gick flytten till Lund.
– Musikdirektören i Karlskrona ville att jag skulle söka in till Ackis, musikkonservatoriet i Stockholm. Men jag hade fått nog av att spela musik, liksom handboll och fotboll. Nu ville jag koncentrera mig på mina studier, det skulle bli något av mig.
I Lund bar det sig ändå inte bättre är att Olof Nordberg snart lockades med i Lunds akademiska kapell. Han kom också att spela handboll i Lugi och vann klubbens interna skytteliga ett år. Bollspelandet avbröts inför ett kval till allsvenskan i slutet av 50-talet, under en träning fick Nordberg en så hård boll på lillfingret av Lugistjärnan Uno Danielsson att det bröts.
Valthorn gick dock fortfarande bra och goda valthornister växte inte på trän, så det blev vikariat i Malmös och Helsingborgs symfoniorkestrar och Olof Nordberg har hållit igång hornet genom alla år. Han ingick länge i Domkyrkokapellet och Akademiska kapellet och satt häromveckan med när (det akademiska) Veterankapellet konserterade i Universitetets aula.
På 50-talet läste Olof Nordberg ekonomisk historia, statskunskap och pedagogik och kom ut som SO-lärare. Efter några år på Rörsjöskolan i Malmö förblev han Landskrona lärartrogen till pensionen.
Lundabo har Olof Nordberg varit hela tiden, liksom grå, fast färgsättande, eminens i kammarmusiksällskapet, som ansvarig för programsättningen. Ordförande har han dock aldrig velat bli, trots många påstötningar.
Nordbergs mål har varit att varje säsongsprogram skulle innehålla såväl sång, blås och stråk som piano. Hans egna favoriter må vara Mahler, Beethoven och Schubert, en annan ledstjärna är att föra fram nyare musik, inte bara klassikerna.
– Vi har gjort många satsningar med samtida musik, bland annat en Bartók- serie och en hel helg med nyskrivna verk som vi beställt. Men det är svårt att dra publik då. Folk är inte nyfikna, det tycker jag är väldigt konstigt.
Kammarmusiksällskapet och samarbetet i styrelsen har hela tiden varit en glädje för den evige vice ordföranden. Och roliga episoder har han många på lager, som den från 1979 när hela Georgiska stråkkvartetten försvann.
– Vi skulle äta lunch med kvartetten på stan, men ingen kom. Till slut fann vi alla fyra i Leksakskällaren vid Stortorget, där de fastnat. Ett sådant utbud var de inte alls vana vid hem- ifrån.

Lunds kammarmusiksällskap

En 70-årsjubilerande förening som förser Lund med högklassig kammarmusik, på måndagar på Skissernas museum. Startades 1944 av universitetskapellmästare Gerhard Lundqvist, ett rad skickliga judiska musiker som flytt från Danmark och ett antal spelande Lundaprofessorer.
Kommande konserter: Den 31 mars spelar Trio Nova (Klara Hellgren, Kati Raitinen och Terés Löf) tangosviten ”Dödssynderna” av Johan Ullén och Schuberts pianotrio i B-dur, opus D 898. Den 28 april konserterar pianisten Christopher Hästbacka med stycken av bland andra Beethoven, Skrjabin, Chopin och Hans Eklund.
Gå till toppen