Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trängde sig in i judiska församlingen

Ska ha gjort antisemitiska uttalanden, enligt polisanmälan. Två personer misstänks för olaga intrång.

Det var omkring klockan 15.30 på torsdagen som de fem personerna försökte ta sig in i lokalerna. De kom in genom ytterdörren, men kom sedan inte vidare från den sluss som finns innanför dörren.
– Där uttalade de sig kränkande om judendomen, säger polisens informatör Linda Pleym.
Båda de 18-åringar som hämtades till förhör är misstänkta för olaga intrång och en av dem är misstänkt för ofredande. De försattes på fri fot efter förhören.
– Det var några stycken som gick in. De har talat med personalen, men de ska inte ha uttalat några hotelser. Ärendet ska nu bedömas av åklagare, säger kommissarie Kennerth Strand.
Församlingens ordförande Fred Kahn är bekymrad över händelsen.
– De kom in i slussen och började fotografera och filma. Efter en stunds palaver gav de sig iväg. Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på detta.
Den judiska församlingen i Malmö har länge varit utsatt för brott och attentat.
– Det har varit stenkastning på synagogan ett par gånger i år. Rutor har krossats. Så situationen har inte förbättrats, säger Fred Kahn.
Antalet anmälningar om hatbrott mot judar i Malmö har ökat kraftigt under senare år. De två senaste åren har det gjorts omkring 60 sådana anmälningar per år.
Det är nästan en tredubbling jämfört med de föregående åren.
Kommissarie Thomas Bull som utreder hatbrott i Malmö bedömer att ökningen till största delen beror på en ökad benägenhet att anmäla.
– Vi har ökat inflödet med hatbrott, men jag tror inte att hatbrotten har ökat. Pratar man med de olika grupperna som utsätts för hatbrott så säger de att de här problemen har de haft länge, men det är bara det att polisen inte har tagit det på samma allvar som vi gör nu.
Gå till toppen