Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En heldag i teaterns tecken

Ett smörgåsbord. En happening i teaterns tecken.Så beskrivs Teaterns Dag, som arrangeras i Malmö i dag, av några av de medverkande teatrarna. Vi frågade dem hur viktig Teaterns Dag är.

1. Varför ska man gå på teaterns dag?
2. Hur viktig är dagen – för Malmö och för scenkonsten?
3. Hur är situationen för scenkonsten i Malmö i dag?
Freja Hallberg
Konstnärlig ledare på Potato Potato.
1. Det är ett unikt tillfälle att få se allt som händer samtidigt på stadens scener. Annars är det ju utspritt över hela året. På Teaterns Dag kan man få uppleva känslan av allt.
2. Man får möta en jättepublik, många scener som annars bara fylls vid speciella tillfällen har fullsatt på Teaterns Dag. Många som annars inte ser scenkonst kommer. Dessutom arrangeras dagen av en ideell förening som alla som deltar är med i så det är ett samarbete som leder till ett gott klimat.
3. Det saknas ju scener i Malmö. Vi har hyrt en lokal nu som kommer att bli en jättefin scen men det finns många grupper som skulle kunna producera mer och möta en större publik om de hade någonstans att spela.
Jesper Larsson
Teaterchef Malmö stadsteater.
1. Man kan se det som en social möjlighet, ett tillfälle att göra någonting tillsammans i familjen. Det är som en happening i teaterns tecken.
2. Det är ett årligt återkommande forum för oss att presentera oss gemensamt, det är en viktig funktion för Teaterns Dag. Det är också en möjlighet för medborgarna att se vilken scenkonst som finansieras med skattemedel. Och det är en inkörsport för den som inte varit på så mycket teater.
3. Situationen är bra. Det finns en stor bredd på scenkonsten i Malmö, större än i någon annan stad i landet, tror jag. Det har nog aldrig varit bättre. Men det är klart att vi alla brottas med att få verksamheterna att gå ihop.
Niclas Sandström
Konstnärlig ledare på Teater Foratt.
1. Massor av sprudlande scenkonst – dessutom nästan gratis. Tänk på att det är viktigt att vara tidigt ute, bland annat hos oss, eftersom antalet platser på vissa arrangemang är begränsat.
2. I andra städer firas Världsteaterdagen i mars ibland men Malmö intar en särposition med vår årligen återkommande Teaterns Dag. Det är en chans för publiken att få uppleva något annorlunda på teatrarna.
3. Malmö står inför ett vägskäl. Antingen blir det en kortvarig peak av de senaste fem-tio årens expansion av intressanta teatergrupper i stan – eller så satsar staden på teaterlokaler och förbättrade ekonomiska förutsättningar. Konstnärligt tror jag på Malmö, men jag vet inte om Malmö tror på konsten än.
Lisbeth Jönsson
Tf verksamhetsledare och producent på Malmö amatörteaterforum Maf.
1. Den här dagen är som ett smörgåsbord. Dels kan man gå om man har ett stort teaterintresse dels kan man gå om man inte är så van. Det är ett tillfälle att kanske titta på något som man normalt inte skulle gå och se.
2. För oss som medverkar är det viktigt att göra det här tillsammans, och vi som företräder amatörteaterkulturen är med på samma villkor som alla andra. Teaterns Dag är också viktig för staden, för att visa att hela detta breda utbud finns här.
3. Jag uppfattar det som att det finns stora möjligheter för scenkonsten i Malmö. Teaterklimatet är absolut okej, även om det alltid finns behov och idéer om att göra mer.
Stadsteatern har öppen repetition av ”En midsommarnattsdröm” på Hipp kl 12 samt berättelser ur projektet ”Malmö – The True Story” på Studion kl 13.30
På Maf i Ungdomens Hus sker en rad olika aktiviteter – som föreställningar, prova-på-teater och repetitioner – från kl 12.30 till kl 19.00
Teater Foratt, på Bastionen, visar ett publikgenomdrag av sin kommande premiär ”Natten börjar nu” kl 19.
Potato Potato ger ”Radikal vänskap (I den bästa av tjejvärldar)” på Teater 23 kl 11.00.
Hela programmet för Teaterns Dag finns på hemsidan www.teaternsdag.se och i pappersform på de medverkande scenerna. Entréknappen som berättigar till inträde i mån av plats kostar 50 kronor.
Gå till toppen