Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vad händer om du kör av vägen?

– Bilen hade nog klarat sig ganska bra. Men jag har bara standarddäck, och karossen är inte höjd på något sätt. Så den hade väl stannat förr eller senare. Men bygger man om den kan den i princip köra upp för klippväggar. Det finns tusen olika tillbehör för att göra den mer offroadvänlig.
Tobias Söderlind flyttade från Växjö till Malmö 2001. Sedan 2011 äger han en Jeep Wrangler Unlimited årsmodell 2008. ”Den är kanske lite stor att fickparkera med, men den ser faktiskt större ut än vad den är”, säger han.Bild: David Bergström
Har du offroadintresse?
– Ja, det har jag nog någonstans. Att köra ut i en lerpöl och komma därifrån är väldigt häftigt. Men jag är inte med på Jeep-träffar, och kör inte runt som en galning i skogen.
Har du alltid gillat Jeepar?
– En Jeep är egentligen otroligt fyrkantig och ful. Men någonstans i det fula ser jag ändå en viss skönhet. Och när man var liten såg man ofta Jeepar på tv. MacGyver hade en Jeep till exempel. Så den finns nog kvar i ens barndomsminne någonstans. Skillnaden med den här är att den är som en vanlig bil på insidan. De äldre modellerna var mer som en plåtbalja bara. Men jag har haft en sådan gammal 80-tals-Jeep också.
Vad har du bilen till?
– Jag spelar musik i ett band som heter Mæds Dominos. Vi spelar instrumental surfmusik, och vi får in alla i bandet och all utrustning i Jeepen. Jag vindsurfar också, och jag kan åka nercabbat med den och samtidigt ha takräcken. Och hela familjen får plats om vi ska någonstans. Den är väldigt komplett. Men när jag ska till jobbet cyklar jag eller åker tåg. Den är inte så bra att pendla med. Det är väl den enda egenskapen den saknar.
Har du hunnit surfa något i år?
– Jag väntar några månader till. Men jag har några vänner som har börjat redan nu. Det är inga problem om man har en dräkt som klarar det. Hade det varit för 15 år sedan hade jag nog också varit ute vid det här laget. Men min tröskel är lite högre nu.
Vad fick du ge för Jeepen?
– 180 000 kronor. Jag köpte den 2011. Det är en stor investering att köpa en ny bil. Att då köpa en bil som man inte känner något för har jag svårt för. Man vill inte bara ha en bil som man kör och köper mjölk med, som bara står på uppfarten och är skitig.
Vad har du ägt för andra bilar?
– Jag har ägt bussar och sånt tidigare. Men det är inte så familjevänligt att bara ha en stor Cheva van.
Dessutom ser de väldigt misstänksamma ut.
– Det är faktiskt sant! Kör man runt i ett villakvarter under kvällstid är det inte ovanligt att man blir stoppad. Det hände mig tre gånger när jag körde med min första van genom Limhamn. Polisen stoppade mig och ville kolla vad jag hade i bagaget.

Tobias Söderlind

Ålder: 34 år.
Bor: Solbacken, Malmö.
Familj: Sambon Johanna och sonen Ebbot.
Yrke: Maskiningenjör.
Intresse: Musik, båtar, vindsurfing, bygga och renovera.
Bil: Jeep Wrangler, 2008.
Gå till toppen