Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vilket nätverk är viktigast?

Nätverkets betydelse för den professionella karriären var på tapeten när miljöminister Lena Ek (C), tidigare Lundakarnevalist och Fanny Ramel, general för årets Lundakarneval, på måndagen gästade Sydsvenskan arrangemang Fem i tre.
Vi frågade den minglande publiken vilket nätverk de ser som viktigast i sitt jobb:
Vad? Sydsvenskans näringslivsträff Fem i tre
Var? Medicon Village i Lund
När? Måndag eftermiddag
Anna Pilcrona Godden, Fanny Ramel, Lena Ek, Johan Wester, Thomas Frostberg och Mats Nilsson, sjunger den nya karnevallåten.
Jenny Ahlquist de Souza, Casino Cosmopol : ”Utbudet av nätverk är så mycket större idag. Men för mig finns nätverken i princip var som helst. Ica Maxi är ett fantastiskt ställe att nätverka på, liksom bland de andra föräldrarna som också står och tittar på när våra barn tränar fotboll.” Liza Nydén, Ideon Meeting: ”Jag har startat nätverket Docimus riktat till unga kvinnliga chefer och vi börjar bli ganska många. Men i mitt jobb arbetar jag för att skapa bra nätverk för unga bolag på Ideon”.
Malin Hanquist, HP: ”Jag arbetar mycket virtuellt och är därför angelägen om att ändå skapa en personlig kontakt med dem jag har kontakt med. Jag brukar ringa upp folk, använda videotelefoni eller skriva något personligt. Det finns en stor risk med anonymitet när du jobbar väldigt mycket över nätet.” ... i sällskap med pappa Björn Olsson, Marks & Brands: ”Jag är 66 år, så för min del gäller det att både vara vaken inför de nya nätverksformer som skapas på webben samtidigt som jag med ålderns rätt kan hoppa över vissa nätverksträffar.”
Eva Ramel, nypensionerad lektor vid Lunds Universitet: ”Jag är från Lund och tycker det på ett sätt är så litet här att hela staden är mitt nätverk. Samtidigt har jag i yrket haft en specialisering runt professionella dansare som gett mig ett helt annorlunda och betydligt mer vidsträckt nätverk. Den tredje viktiga delen är att jag funnits i en värld av hästar som inneburit helt andra typer av kontakter.”
Julia Töringe, verksamhetsutvecklare, Do-be consulting: ”Det är oerhört viktigt med nätverk, men jag är angelägen om att vara aktiv i många olika miljöer. Det kan finnas en svaghet i om du arbetar i för snäva kretsar och bara träffar likasinnade. Då riskerar nätverket att bli exkluderande och i mitt jobb är själva poängen att du är bred och tar intryck av alla sorters människor.”
Lotten Pettersson och Erik Sjöström , rekryteringskonsulter, Academic Search: ”De privata och de professionella nätverken glider ihop. Arbetar du med rekrytering kan det vara lika intressant vem du träffar på en privat middag som vem du letar efter under din vanliga arbetstid. Nätverk bygger egentligen på att du är nyfiken på andra människor. Problemet i vår roll är att det kan vara svårt att sluta arbeta. Du riskerar att alltid vara påkopplad.”
Miljöminister Lena Ek (C) gav sin syn på nätverk.
Gå till toppen