Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gård blir center för möten

Inuti Botildenborgs gård råder ett stilla lugn.
Den som rör sig i husets mittpunkt, i köket, kan överblicka markerna där ingredienserna till mat från hela världen ska odlas.
Utomhus larmar trafiken.

Botildenborgs gård är en viktig byggsten när stadsdelsträdgården skapas.
Sydsvenskan har först av alla fått titta in i huset som stått tomt ett tiotal år och nu ska bli kunskapscentrum för mat, möten och mångfald. Tidig höst är senaste beskedet om trolig inflyttning.
Schaktarbeten pågår utanför. Inredningsarkitekter har vandrat runt inomhus och skissat på en förvandling av 600 kvadratmeter. Innanför entrén möter en stor öppen hall med en svängd trappa. Stuckatur ska befrias från fula innertak och kök göras funktionella, samtidigt som originalinredning sparas.
Ovanvåningens mindre rum blir bland annat kontor för Xenofilias personal, samt konferensutrymmen.
Kryddor från Rosengård får huset som sin nya bas. Kvinnorna som spridit matkultur till så många är entusiastiska.
– De kan inte vänta tills det är klart. Jag har dem i telefon hela tiden, säger Baftije Mehmedi, projektledare.
Kaféverksamhet på helgerna – men ”inte en regnig torsdag i november” tänker Xenofilias vd, Lena Friblick, som vill att huset ska vara öppet kvällstid för olika åldrar och ändamål. Hon tror att man kan lyckas binda ihop en stadsdelsträdgård på två olika platser och locka hit människor från hela Malmö. Sannolikt får de ansvariga för den kommunala delen personalutrymmen och redskapsförvaring i Botildenborgs gård.
Om läget vid Inre Ringvägen säger hon:
– Vi syns. Vi ska kämpa för att få upp en ljudvall. Det här är en av Malmös fattigaste delar, så det är extra viktigt.
Gå till toppen