Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Komiker och professorer klara för Nordiskt Forum

Professorer, komiker och debattörer. Nu släpps 24 nya namn på talare som alla gästar Malmö i juni när staden blir värd för Nordiskt Forum, det största feministiska mötet i Norden på 20 år.

Carin Götblad kommer, regeringens samordnare mot våld i nära relationer. Svenska komikern Moa Svan, amerikanska islamologen Amina Wadud och danska genusvetaren Drude Dahlerup likaså.
24 nya talare är klara för Nordiskt Forum 12-15 juni, fyra dagar av debatt, kurser, teater, film och musik där allt kretsar kring feminism och jämställdhetsarbete.
De är en liten omgång nya medverkande bland de totalt 1000 personer som kommer att stå på scener, delta i paneler och föreställningar under de cirka 400 aktiviteter som hålls på evenemangsområdet vid Malmö arena.
Konferensgeneral Caroline Mattsson berättar om de olika aspekter som vägleder i jakten på programpunkter.
– Dels handlar det om att erbjuda en bredd av nordiskt jämställdhetsarbete, men vi har också bjudit in en hel del internationella gäster som vi tycker har något viktigt att säga.
Talarna ska också spegla de tolv teman vi har för mötet. Experter miljö och hållbar utveckling, och andra som har idéer om hur vi ska komma till rätta med mäns våld mot kvinnor.
Bland de 24 som presenteras nu är hon extra nyfiken på Amina Wadud.
– Hon är en ganska kontroversiell figur. Det var hon som höll den första könsneutrala fredagsbönen i New York för knappt tio år sedan. Hon tolkar verkligen koranen ur ett feministiskt perspektiv.
Under våren kommer mötets kulturprogram att fyllas på, och det blir klart vilka mer namnkunniga svenska politiker som kommer. Dessutom hoppas Caroline Mattsson kunna bjuda på ett par dragplåster till.
– Ett par stora internationella gäster jobbar vi på att få hit. Det ser ganska ljust ut.

200 organisationer bakom mötet

Nordiskt Forum, med parollen "New Action on Wome's Rights", hoppas kunna locka 15 000 besökare till Malmö Arena och Malmömässan den 12-15 juni.
Konferensens program och diskussioner grundar sig i FN:s Kvinnokonvention, Pekingdeklarationen och Handlingsplanen från FN:s senaste kvinnokonferens, i Peking 1995.
200 kvinnoorganisationer från hela Norden har arbetat fram innehållet.
Här är några av de nya talarna som är klara för Nordiskt Forum:
Amina Wadud, professor i islamologi (USA), Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap och genusvetenskap (DK), Kawa Zolfagary, skribent, debattör och humorist (SV), Soraya Post, MR-strateg med fokus på romers rättigheter (SV), Nabila Abdul Fattah, socialpedagog, kolumnist och debattör (SV), Ida Östensson, grundare av Crossing Boarders och initiativtagare till FATTA-kampanjen (SV), Cynthia Enloe, professor i statsvetenskap och författare (USA), Oswaldo Montoya, forskare och grundare av Men´s Group Against Violence in Managua (NIC), Agneta Stark, docent i företagsekonomi och ekonomisk genusforskning (SV), Ulrika Dahl, docent i genusvetenskap och författare (SV), Jackson Katz, pedagog, författare och samhällsdebattör (USA).
Gå till toppen