Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Danska patienter får gourmetmat

Mat är inte bara mat utan också behandling. En grupp utskrivna patienter i Danmark ska nu kunna beställa hem gourmetmat.

Gourmemat ska få underviktiga patienter att gå upp i vikt.Bild: Foto: Ove Jonsson
På Herlevs Hospital i Danmark har ett försök med gourmetmat till undernärda patienter varit så lyckosamt att en grupp utskrivna patienter nu ska kunna beställa gourmeträtter som hämtmat från sjukhuset, skriver tidningen Politiken.
Matkonceptet kallas för "Herlovs Härligheter" och har utvecklats av dietister i samarbete med en Michelin-kock. Maträtterna ska inte bara vara välsmakande utan även innehålla ett extra högt proteinvärde. Protein är avgörande för att bevara muskelmassan. 
- Patienterna är begeistrade över maten. Det har varit över all förväntan, säger dietisten Tina Munk till Politiken.
Hittills har det bara varit patienter inlagda på sjukhuset som serverats den välsmakande och proteinrika maten men nu ska 40 utskrivna patienter under tolv veckor kunna beställa hem maten som är gratis.
På menyn står 24 rätter à la carte som till exempel lättrökt lax med ägg och dill, äggkaka med bacon samt olika desserter.
Danska Sundhedsstyrelsen har tidigare sagt att en miljard kronor kan sparas årligen om underviktiga patienter går upp i vikt. Bland annat eftersom underviktiga är mer utsatta för infektioner.
Gå till toppen