Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Festligt i Lund när nya biskopen ska väljas

Idag väljer Lunds stift ny biskop. Alla skåningar får rösta, om de är med i Svenska kyrkan. Samling på Domkyrkoplatsen klockan ett. De tio starkaste får dessutom släpa den nyvalde biskopen till högaltaret – precis som 1177.

– Vi tror att det här kan bli en fin högtid, fylld med spontanitet och helig ande, säger stiftskaplan Lina Strandsjö.
Som Sydsvenskan tidigare har berättat förlorade Lunds stift nyligen en process i Europadomstolen. Proceduren för biskopsval strider mot avtalet mellan Skånes allmoge och dåvarande ärkebiskop Eskil från 1171.
Avtalet ger skåningarna rätt att ”sjiälffia vælga bischoff”. Det skrevs in i Skånelagen 1202 och gäller fortfarande, konstaterar Europadomstolen som åberopar fredsfördraget mellan Danmark och Sverige från 1658.
Efter domen har ledningen för Lunds stift suttit i flera krismöten för att komma på hur dagens biskopsval ska kunna genomföras. Nu har man beslutat göra det till en folkfest.
– Vi följer domen. Alla skåningar som är medlemmar i Svenska kyrkan är välkomna till Domkyrkoplatsen i Lund idag klockan ett för att rösta, säger Lina Strandsjö.
Röstningen sker i Domkyrkans besökscentrum. Därpå väntar de församlade ute på torget medan rösterna räknas.
Valet står mellan Johan Tyrberg och Fredrik Modéus, som fick flest röster den 18 mars. Detta har väckt protester.
– Men resultatet från första omgången gäller. Ingen biskop blev ju vald den gången, och då var det i faktisk mening inget biskopsval, säger stiftsjuristen Love Herrmanson.
När vinnaren är klar visas detta med färgad rök från södra domkyrkotornet: gul för Tyrberg, grön för Modéus.
– Den idén kommer från kyrkohumoristen Johan Wesper, som har utformat de festliga delarna av arrangemanget, säger Lina Strandsjö.
Johan Wesper ska stå i tornet och ropa:
– Habemus episcopam! Vij haur ejn bisp!
Därmed ger Wesper startskottet till andakten, där den nyvalde biskopen ”släpas in i kyrkan, upp till altaret där biskopsskruden tvingas på honom”, precis som man gjorde när Absalon valdes 1177.
– Vi har valt den proceduren som förebild, det var ju det första biskopsvalet i Lund efter avtalet.
Absalon ville inte bli biskop. Krönikören Saxo beskriver tumultet: Den nyvalde vägrade ta biskopsstaven varvid församlingen drog honom till altaret. ”Da han var en bomstærk Mand, maatte adskillige danse til Gulvs.”
De tio starkaste på plats idag får släpa biskopen till altaret.
– Under gemytliga former naturligtvis. Mer som en lek, skrattar Johan Wesper.
Hur ska de utses?
– Alla som kommer till Domkyrkoplatsen får dunka en kräkla mot en platta, och de tio som får stjärnan att flyga högst mot himlen vinner.
Kräklan har Wesper hittat på loppis. Lina Strandsjö tror att det kommer att bli festligt.
– Jag ser detta som början på en tradition, som tar fasta på kyrkans rötter i Skåne och gör den till en relevant aktör på den nutida arenan.
Gå till toppen